Kako dojenje utiče na mozak majke

Ostvariti se kao majka velika je promena za svaku ženu. Mnoge mame priznale su da im se život promenio u trenutku kada su prvi put ugledale svoje mališane. Tokom trudnoće u ženinom mozgu dešavaju se određene promene koje im pomažu da u manjoj meri osećaju strah, anksioznost… Kasnije oksitocin, hormon koji se oslobađa tokom porođaja i dojenja, pomaže da lakše podnesete sve te promene koje vas pripremaju na to da budete – mama.

Dojenje je mnogo više od hranjenja bebe. To je veza između majke i bebe. Kada dojite povezujete se sa nekim na način na koji nikada do tada niste. Istovremeno, dešavaju se velike promene u vašem mozgu. Evo šta vas očekuje…

Bićete pod manjim stresom
Dok dojite oslobađate hormon oksitocin koji se još naziva i “hormon sreće”, a koji smanjuje nivo hormona stresa u krvi. U jednoj studiji učestvovalo je 10 mama koje doje i 10 onih koje ne. Naučnici su otkrili da su mame koje su dojile bile pod manjim stresom. Još jedna studija pokazala je da majke, bilo da doje ili samo drže svoje bebe, ne osećaju nimalo stresa.

Nećete osećati strah
Amigdala je deo mozga odgovoran za ispoljavanje i doživljavanje emocija, a naziva se još i “centar straha”. Istraživanje je pokazalo da oksitocin smanjuje aktiviranje amigdale, što znači da pomaže pri smanjenju straha i uznemirenosti. Blokira osećaj straha i čini da majke budno paze na svoju decu i da se u slučaju opasnosti „ne parališu“. Ovo bi mogla da bude dobra vest za mame koje doje, budući da one svakodnevno oslobađaju oksitocin.

Poboljšaće vam se socijalne i emocionalne veštine
Utvrđeno je da oksitocin poboljšava socijalne veštine, a posebno je odgovoran za pamćenje srećnih trenutaka i lica. Zahvaljujući njegovom lučenju bićete otvoreniji prema ljudima, pozitivniji.

Bićete osetljiviji na bebin plač
Istraživanje je dokazalo da se u mozgu mame koja doji aktivira sedam polja kada beba počne da plače. Ovo pomaže mamama da bolje razumeju svoju bebu i njena trenutna osećanja, pa samim tim da odgovore i reaguju na pravi način.

Poboljšaće vam se pamćenje
Ukoliko vam se ranije dešavalo da često ne znate gde ostavljate stvari, tokom perioda dojenja nećete imati takvih problema. Dokazano je da oksitocin poboljšava pamćenje, pa ćete se verovatno sećati i svih trenutaka sa bebom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije