smeta vam svaki miris
02.03.2023 Zdravlje i nega

Smeta vam svaki miris? Evo kako da se izborite sa ovim simptomom trudnoće

Trudnice prolaze kroz mnoge promene u svojoj svakodnevici. Jedan od simptoma trudnoće je i osetljivost na razne mirise. Nije neuobičajeno da vaše čulo mirisa doživi promene u trudnoći i postane dosta osetljivije nego ranije. Mogu vam smetati čak i oni mirisi koje ste do sada obožavali – hrana, piće ili parfem. U trudnoći ste i smeta vam svaki miris? Evo nekoliko načina da se izborite sa ovim simptomom trudnoće.

Smeta vam svaki miris? Načini da se izborite sa ovim simptomom trudnoće

Pre svega, sigurno ste se zapitali zbog čega je došlo do ovih promena. Mnogo je različitih teorija, ali uglavnom sve sve svode na procese koji se dešavaju u vašem telu dok nosite bebu. Zapremina protoka krvi u vašem telu se povećava za pedeset posto u trudnoći i krv u vaš mozak informacije o spoljašnjosti nosi brže i u većim količinama. Ovo je samo jedna od teorija za koje stručnjaci veruju da izaziva promene kod čula mirisa. Neki drugi veruju da je u pitanju zaštitini mehanizam tela kako ne biste udisali ništa štetno.

Kako da se nosite sa ovom promenom?

Za početak, koristite neutralnu kozmetiku kako biste uspeli da se borite sa mirisima koji vas prate. Ukoliko postoji miris koji konstantno osećate na radnom mestu, bilo bi dobro da razgovarate sa nadređenima oko prelaska na rad od kuće. Ukoliko vam mirisi izazivaju mučninu, bilo bi dobro da se posavetujete sa farmaceutom oko terapije za ublažavanje mučnine. Ako vam odgovara neki miris eteričnog ulja koje je bezbedno za trudnoću, stavite nekoliko kapi na maramicu i držite je u blizini dok ste napolju. Kada god osetite nešto što vam ne odgovara, maramicu približite nosu.

Ukoliko vam se javlja problem kada osetite miris hrane iz frižidera, razmislite o tome da ga učinite zonom bezbednog mirisa. Pre svega hranu jakih mirisa zatvorite u hermetički zatvorene posude, a sodom bikarbonom možete neutralisati neprijatne mirise.

Ako vam neprijatni mirisi izazivaju mučninu, pronađite miris koji možete da tolerišete i ponesite ga sa sobom kako biste posegnuli za njim kada vas nešto neprijatno pogodi.

Eksperimentišite da biste otkrili koji mirisi su vam sada privlačni – možda se razlikuju od onih u kojima ste uživali pre trudnoće. Većina budućih mama smatra da je miris đumbira, nane i limuna umirujući.

Smeta vam svaki miris? Imamo dobre vesti, osim što postoje načini da umanjite ovaj uticaj negativnih mirisa na vaš život, ovaj simptom trudnoće ne traje svih devet meseci, te ćete se brzo navići na ovu promenu.
Jovana Jevtić

nicoletaionescu/GettyImagesPlus

još iz kategorije