13.11.2015 Zdravlje i nega

Kako preboleti spontani pobačaj?

Spontani pobačaj je bolno stanje za svaku ženu bez obzira na to da li već ima dete ili ne. Ovo se nažalost često dešava, a ukolko ste i vi jedna od njih, sigurno osećate veliku tugu. To je sasvim normalno, jer o gubitku bebe niste ni razmišljale. Neke žene lakše prebrode spontani pobačaj, dok druge dožive “nervni slom”.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Kako biste vratile emocije u normalu, obično je potrebno više vremena, nego što je to potrebno za fizičko zarastanje rane. Zato dozvolite sebi da tugujete, jer će vam to brže pomoći da prihvatite stanje u kojem ste se našli. Trebalo bi da potražite i stučnu pomoć, ukoliko depresija traje duže od šest meseci.

Šta možete da osećate posle pobačaja?
Javlja se lavina osećanja poput otupelosti, neverice, besa, krivice, tuge, depresije i poteškoće sa koncentracijom. Čak i ako je trudnoća prekinuta veoma rano, osećaj vezanosti između majke i njenog deteta uvek je veoma jaka. Neke žene čak doživljavaju fizičke simptome zbog svog emotivnog stresa. Ovi simptomi uključuju: umor, nesanicu, teškoće sa koncentracijom, gubitak apetita i česte epizode plakanja. Hormonske promene koje se dešavaju nakon pobačaja mogu pojačati ove simptome.

Kako da preživite gubitak?
Prvenstveno poštujte vaše potrebe i dajte jasno do znanja svima da vas ne podsećaju na to, jer ste tužni i recite im da će vremenom rane početi da zarastaju. Dok prolazite kroz teško razdoblje slodobno kažite ukućanima ili prijateljima:

“Želim da ovo dopre do vas”. Otvoreno tražite razumevanje, udobnost i podršku.
– Potražite podršku i od partnera, jer ne morate kroz ovo da prolazite sami.
– Priuštite sebi vremena koliko želite da biste preboleli gubitak bebe.

Kako tuguju žene, a kako muškarci?
Generalno žene odmah ispoljavaju svoju tugu i bol zbog gubitka bebe i više traže podršku od drugih ljudi. Muškarci mogu da se usmere na druge poslove ili hobi. Često ostaju duže na poslu kako ne bi razmišljali o tome što se desilo, a često ne žele da pričaju na tu temu.

Veza između trudnice i bebe koja raste u njoj je jedinstvena. Žena počinje da se vezuje za bebu od trenutka kada joj test potvrdi da je trudna. Otac počinje da razvija emocije, onog momenta kada čuje ili vidi fizičke znake, kao što je ultrazvučna slika ili kada oseti bebin udarac. Ipak, pravo vezivanje muškarci tek razvijaju onog momenta kada se beba rodi. To je jedan od razloga razlog zašto su muškarci manje utučeni kada dođe do spontanog pobačaja u ranoj trudnoći. Ove razlike mogu da izazovu nesuglasice u vašoj vezi.

Kako da pomognete vašoj vezi ili braku da preživi?
– Poštujte međusobna osećanja i potrebe.
– Podelite svoja razmišljanja i emocije i pri tome neka vaša komunikacija bude što otvorenija
– Prihvatite različitosti i razgovarajte o tome kako se vi borite protiv depresije
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije