25 reči koje bi svaki dvogodišnjak trebalo da zna

25 reči koje bi svaki dvogodišnjak trebalo da zna

Nauka je rekla svoje! Izdvojili su 25 reči koje bi svako dete, uzrasta dve godine, trebalo da zna. Evo saznajte koje su to reči…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Zapravo, 25 „obaveznih” reči su deo spiska od oko 310 reči koje bi trebalo da budu deo rečnika dvogodišnjaka. Do ovog spiska se došlo kroz anketu većeg broja roditelja koji su imali 10 minuta da nabroje sve reči kojih se sete, a koje njihov dvogodišnjak zna.

Pomenutih 25 reči spadaju u najčešće koje su roditelji u istraživanju naveli da njihova deca znaju. Ako deca ne koriste sve ove reči sa 24 meseca, možda jednostavno spadaju u grupu dece koja progovore sa kašnjenjem. Ako se na svim drugim poljima dete razvija normalno, roditelji ne treba da paniče.

Ali, ako se sa 30 meseci dete i dalje bori sa izgovorom ovih reči, trebalo bi ga odvesti lekaru, a nikako čekati da napuni tri godine da bi se nešto preduzelo.

Inače, istraživanje je sprovedeno u Americi, ali primetićete da u tih 25 izdvojenih reči spadaju upravo reči koje i naša deca nauče među prvim:

mama
tata
beba
mleko
sok (voda)
pa-pa
lopta
da
ne
kuca
maca
nos
oko
banana
keks
auto
vruće (pec)
hvala
kupanje
cipela
kapa
knjiga
nema više
još
ćao

Ono što u ovom istraživanju brine jeste da se deca, očigledno, ne hrane baš zdravo. Ako bi pre treblo da nauče reč sok, nego voda, a reč keks pre nego jabuka, onda je to problem. Ali za neko drugo istraživanje…

Da li je vaše dete sa dve godine znalo ovih 25 reči?

Save

Save
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije