01.02.2016 Porođaj

Značaj pupčane vrpce i pravilna nega ranice

Presecanje pupčane vrpce označava kraj porođaja. Ali, čemu ona zapravo služi i na koji način se preseca? Pročitajte najvažnije činjenice

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Pupčana vrpca povezuje plod i posteljicu i omogućava ishranu bebe tokom života unutar materice. U njoj se nalaze tri krvna suda: jedna vena i dve arterije. Vena prikuplja hranjive materije i kiseonik iz majčinog krvotoka i transportuje ih u organizam fetusa. Preko dve arterije izlučuju se otpadne materije.

IZGLED

Radi se o želatinoznoj, beličastoj vrpci, dugačkoj od 50 do 60 cm i širokoj otprilike 2 cm. Vrpca je uvijena zbog toga što su dve arterije obmotane oko vene. Na jednom kraju vrpca se ispravlja i povezuje sa placentom, a na drugom kraju povezana je sa pupkom fetusa.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Jedan od najvećih rizika tokom porođaja jeste nagnječenje pupčane vrpce, što bi sprečilo prenos krvi od majke do ploda. To može da se desi kada vodenjak prerano pukne, a vrpca sklizne kroz otvor grlića u porođajni kanal. U tom slučaju, neophodan je nadzor lekara koji će da prati stanje majke i bebe i, eventualno, izvede hitan carski rez. Druga potencijalna komplikacija jeste obmotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata. Ukoliko to ugrozi život ploda, pupčana vrpca preseca se pre porođaja, a onda se izvodi hitan carski rez.

Pročitajte i… Krv iz pupčane vrpce je dragocena!

PRESECANJE

Nakon dolaska bebe na svet, pupčana vrpca prekida se specijalnim hirurškim makazama. Međutim, ponekad se beba odmah položi na majčin stomak, a pupčana vrpca preseca tek nakon nekoliko minuta, kada prestane da pulsira. U nekim zapadnim zemljama, očevi imaju mogućnost da preseku vrpcu – kao simboličan gest.

PRAVILNA NEGA

Tokom kupanja novorođenčeta ne treba skidati sterilnu gazu – trebalo bi da ostane na stomačiću kako voda ne bi dospela u pupčanu ranu. Nakon kupanja i brisanja bebe, pupčanu ranu (odnosno patrljak) treba obraditi. Za ovaj postupak nije potrebno ništa drugo osim Povidon joda i sterilne gaze: gazu natopite ovim rastvorom, a zatim okolinu rane obrišete u smeru kazaljke na satu. Drugom gazom, na koju je takođe nakapan rastvor, očistite pupčanu ranu, i to tako da što više joda dospe u nju. Preko pupka stavite novu sterilnu gazu i zalepite je tankim papirnim flasterom. Prilikom nege bebe, neophodno je da su vam ruke sasvim čiste, jer pupak predstavlja ulazna vrata infekcijama iz spoljne sredine. U slučaju da primetite crvenilo kože oko pupka, istog dana javite se pedijatru.

Ukoliko pupčani patrljak još uvek nije otpao (to se najčešće dešava od petog do desetog dana po rođenju), treba ga dezinfikovati Povidon jodid rastvorom i zaštititi novom sterilnom gazom. S obzirom na to da će vas u ovom periodu još uvek posećivati patronažna sestra, ovaj posao možete poveriti njoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije