oticanje stopala u trudnoći
08.03.2023 Zdravlje i nega

Oticanje stopala u trudnoći: Kako umanjiti ovu tegobu?

Simptomi trudnoće mogu biti veoma naporni. Od jakog osećaja umora do jutarnjih mučnina, bolova u leđima i migrena. U pitanju svakako nije miran period. Međutim, jedan je simptom sa kojim se mnoge trudnice susreću, ali se o njemu ne priča kao o drugim simptomima. U pitanju je oticanje stopala u trudnoći.

Većina trudnica u toku trudnoće primeti blagi otok na svojim stošalima i zbog toga može doći do izuzetno neprijatnog osećaja u zglobovima i stopalima jer na ovaj otok utiče zakon gravitacije.

Oticanje stopala u trudnoći

Vaši zglobovi i stopala mogu oticati u trudnoći jer se količina telesne tečnosti u vašem telu povećava zarad bolje nege bebe. Tečnosti se sakupljaju u vašim tkivima zbog pritiska vaše sve veće materice na vene u karlici.

Kada stopala počinju da otiču?

Kod najvećeg broja žena stopala i članci počinju da otiču između 22. i 27. nedelje trudnoće. Nakon tog perioda, stopala mogu biti natečena sve do porođaja. Često se desi da se žene i ne susretnu sa ovim problemom, a kod onih kojima stopala otiču količina otoka varira.  Najčešće se događa da se uveče otog povećava, a poznato je i da je u toku letnjih vrućina otok najneprijatniji.

Da li postoji razlog za brigu?

U najvećem broju slučajeva, oticanje stopala u trudnoći nije opasno. Uglavnom je otok bezopasan i normalan. Međutim, ukoliko smatrate da se ovo događa prekomerno, oticanje može biti znak preeklampsije, te je dobro obratiti se lekaru za savet. Kada je taj problem u pitanju, javljaju se i drugi simptomi: visok krvni pritisak, povećanje telesne tećine, prisustvo proteina u urinu. Naime, ukoliko su vam krvni pritisak i urin normalni, nemate razloga za brigu.

Kako ublažiti ovaj simptom trudnoće?

  • Pre svega, kada sedite, podignite noge.
  • Spavajte na boku.
  • Budite fizički aktivni, plivajte, šetajte. Ovo pomaže da krv teče umesto da se skuplja.
  • Izbegavajte predugo sedenje ili stajanje.
  • Izbegavajte uske čarape koje vas stežu, i cipele koje nisu udobne.
  • Pijte mnogo vode. Osam do deset čaša vode u toku dana pomoći će vam da se oslobodite viška natrijuma i drugih otpadnih proizvoda.
  • Zamolite partnera da vam izmasira stopala.
Ukoliko osećate nelagodnost i smatrate da vam stopala otiču više nego što bi trebalo, obavezno posetite svog lekara.Jovana Jevtić

Prostock-Studio/ GettyImagesPlus

još iz kategorije