20.08.2015 Vaspitanje

Maloletničke trudnoće: Kad deca rađaju decu

Stručnjaci upozoravaju da svake godine u svetu dva miliona devojčica postanu majke pre navršene petnaeste godine, a u Srbiji se beleži 16.000 adolescentskih trudnoća.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Na internetu možemo pročitati mnogo informacija o jednoj ne baš novoj, ali svakako uznemirujućoj pojavi. Najnoviji podaci su porazni: u svetu se godišnje porodi 7,3 miliona devojaka mlađih od 18 godina – svakog dana 20.000 – od kojih zbog nezrelosti organizma umre 70.000 devojčica od 10 do 18 godina, podaci su poslednjeg izveštaja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA). Maloletnička trudnoća je veliki problem, nije samo izdvojeni slučaj u nekim nerazvijenim sredinama, regionima i kulturama, već globalni, svetski fenomen. U našoj zemlji se svake godine beleži 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto ih je neplanirano, neželjeno i završi se abortusom.

Pročitajte iŠta treba da znate o ranom pubertetu kod devojčica…

„U Srbiji je pre nekoliko godina izmenjen zakon prema kome je devojčicama od 16 godina do 10. nedelje trudnoće bio dozvoljen abortus bez znanja roditelja. Na ovaj način teži se smanjenju broja dece koju rađaju maloletne trudnice. Ljudi misle da su danas preko interneta informacije dostupne o svemu, ali naša lekarska praksa potvrđuje suprotno. Imala sam primer devojke koja je došla na ginekološki pregled, kada joj je utvrđena trudnoća, na šta je ona rekla da je bila ubeđena da se od jednog seksualnog odnosa ne može zatrudneti. Kako je nivo informisanosti mladih devojaka o kontracepciji nedovoljan, na Festivalu zdravlja je predloženo uvođenje zdravstvenog vaspitanja još u osnovnim školama, sa temama prilagođenim uzrastu. Preventiva je kod nas prilično zapostavljena, dok je u razvijenim zemljama na prvom mestu“, kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Pročitajte iNaučite vašu ćerku svemu pre nego što uđe u pubertet…

Rizična trudnoća
Devojke u Srbiji sve ranije gube nevinost, a da prethodno retko koja poseti ginekologa i preduzme preventivne mere kako ne bi ostala u drugom stanju ili se zarazila nekom polnom bolešću. Kod lekara idu tek kada se neka od ovih neprijatnih situacija već dogodi. Nije onda ni čudo što je naša zemlja po broju maloletničkih trudnoća među vodećima u Evropi.

„Danas su devojčice seksualno sazrele već sa 13 godina, ali to nikako ne znači da su spremne i za prvi seks. Smatra se da je neko emotivno zreo tek u 17. ili 18. godini, iako je sve to individualno. Emotivna zrelost je potrebna da bi osoba bila svesna svih posledica i rizika seksualnog odnosa. Kao što je i trudnoća u kasnijim godinama rizična, rizična je i u adolescentskim godinama. Prvi prekid trudnoće je uvek rizičan i može da ostavi rane posledice kao što su krvarenje, akutna infekcija, dok se kasnije javlja i sterilitet. Maloletnička trudnoća posebno je česta kod romske dece koja vrlo rano stupaju u bračne odnose i od devojčica se očekuje da već u 16. godini rode prvo dete“, kaže doktroka Fazlagić.

Pročitajte iTinejdžeri sve ranije stupaju u intimne odnose!

Globalni problem
Adolescentska trudnoća je globalni problem, upozorava već neko vreme UNFPA, ali neki ovoj organizaciji zameraju što je tek prošle godine izašla s konkretnim brojkama i procenama. Trudnoća tinejdžera najčešće nije rezultat njihovog izbora, već upravo nemogućnost da se bira, okolnosti koje su van kontrole ovih mladih ljudi.

Što se očeva tiče, najređi su nezreli vršnjaci. U slučaju Meksikanke Edit, otac deteta je 28-godišnji očuh, Laurine bebe 45-godišnji partner Laurine starije sestre a Ukrajinke Mirte 69-godišnji deda, pa je reč o nesrećnim žrtvama očigledno zataškivane pedofilije koja se otkriva tek kad detetu stomak naraste do zuba. Ali najviše, čak 9 od 10 adolescentskih trudnoća, nastaje u braku i vezama, pa je otac bebe devetogodišnje tajlandske devojčice Vanvise Janmuk njen 27-godišnji suprug.

Tradicija ugovorenih dečjih venčanja, kada roditelji udaju devojčice za starije muškarce, siromaštvo, izostanak obrazovanja, nepostojanje savetovališta za zaštitu od trudnoće, sve je to deo surove stvarnosti u kojoj deca, zbog rađanja dece, nemaju pravo na detinjstvo.

Za kraj, još jedan uznemirijući podatak: ukoliko se porast maloletničke trudnoće ne zaustavi u svetu, upozoravaju u UNFPA, broj majki mlađih od 15 godina mogao bi se do 2030. popeti na tri miliona!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije