15.08.2013 Zdravlje bebe

7 skrivenih zdravstvenih opasnosti

Zdravlje i bezbednost bebe svakoj majci su na prvom mestu. Iako smo sigurni da činite sve da biste to ostvarili, predočavamo vam nekoliko potencijalnih opasnosti koje mogu da utiču na bebu, sada i u budućnosti.

ishrana

Ne postoji ništa lepše od osećanja koje vas obuzima kada držite svoju sićušnu bebu u naručju. No, istovremeno osećate strah, jer svet koji vas okružuje deluje tako preteće za to malo stvorenje. Međutim, bebe su mnogo otpornije nego što izgledaju, a vaša briga, iako sasvim razumljiva, ipak je preterana. Na kraju, da bi sve bilo OK, ukazujemo vam na nekoliko potencijalnih, skrivenih opasnosti po bebu, kao i na načine na koje biste najlakše mogli da ih izbegnete.

1. Prljave ruke

Kada postanete majka, nije teško potpuno zaboraviti na sasvim jednostavne stvari, kao što su odlazak u toalet i pranje ruku nakon njegove upotrebe. Ipak, temeljno pranje ruku jedna je od najvažnijih mera sprečavanja prenošenja infekcija i bolesti na bebu.

Iskustvo pokazuje da sve one, od prehlade do stomačnih tegoba, mogu da se prenesu rukama (na kojima se zadržavaju mikroorganizmi). Eksperti zato naglašavaju važnost redovnog pranja ruku, a naročito nakon korišćenja toaleta, pre pripreme hrane ili dodirivanja bilo kojeg predmeta koji će beba staviti u usta. Ali, iako su higijenske navike veoma važne, eksperti naglašavaju da treba da vodite računa o tome da ne pređu u krajnost – da postanete opsednuti čistoćom i da sterlišite sve što dotaknete. Na kraju krajeva, izlaganje bakterijama u određenoj meri pomaže u razvoju bebinog imuniteta.

2. Rashladite prostoriju!

Vaša beba još uvek nije sposobna da reguliše temperaturu tela. Ako joj je pretoplo, ona ne može da se znoji, i tako da se rashladi, što predstavlja realan rizik od pregrejavanja tela i frasa (febrilne konvulzije), čak iznenadne smrti u kolevci.

Sudeći prema istraživanjima, većina roditelja ne zna koja je adekvatna sobna temperaturu za bebu. [taviše, mnogi smatraju da je ona mnogo viša od one koju preporučuju stručnjaci (od 16 do 20 stepeni C).

Najbolji način da proverite da li je vašoj bebi odgovara sobna temperatura jeste da položite šaku na njen stomačić. Ukoliko je vlažan ili naprosto „gori“, onda je bebi previše toplo i obavezno morate da uklonite jedan do dva sloja odeće ili pokrivača. Najpraktičnije rešenje jeste da nabavite sobni termometar, koji će vam omogućiti stalnu kontrolu temperature u prostoriji.

Takođe, tokom hladnih meseci, obavezno skinite bebi kaputić i kapu čim uđete u prostoriju, jer bebe gube najveći procenat viška toplote – do 85% – preko glavice. Beba uvek treba da spava na leđima, a nožice treba da su joj u podnožju kreveca, da ne bi mogla da se previše pomera ispod pokrivača.

3. Uzdignuta površina

Valjda ne postoji majka kojoj se to nije desilo bar jednom: upravo ste skinuli ukakanu pelenu, oprali ste guzu i sada još da stavite čistu… Ali, zaboravili ste pakovanje u drugoj sobi! Uveravate sebe da će beba biti sigurna dok ne odete po njih – na kraju krajeva, do sada još nije pokušala da „siđe“ sa podloge za prepovijanje…

Ipak, morate da znate da je UVEK opasno ostavljati bebu bez nadzora, bez obzira na to da li već može sama da se okreće ili ne. Zato podloga za prepovijanje sa sigurnosnim kaiševima može da bude od pomoći.

Osim već pomenutog rizika, postavljanje dečijih sedišta za kola (ili nosiljki) na podignute površine takođe može da bude opasno zbog padova i povređivanja. Zato uvek stavljajte bebu na ravnu površinu, na pod ili tlo.

4. Vruće tačke

Teorijski, zagrevanje mleka i kašica u mikrotalasnoj pećnici deluje tako savršeno. U svakom slučaju, mnogo je brži i lakši način od zagrevanja mleka u posudi sa vrućom vodom, i to u tri sata posle ponoći.

No, mikrotalasi ne zagrevaju hranu ravnomerno, te gornji slojevi mogu da budu mlaki, ali u središnjim mogu da se nađu vrele „tačke“, koje mogu da ispeku bebin jezik. Iako traje duže, najbolji metod zagrevanja mleka za bebu jeste da punu flašicu držite u posudi sa vrućom vodom.

Ako ipak odlučite da koristite mikrotalasnu pećnicu, onda nakon zagrevanja prvo dobro promućkajte flašicu s mlekom, sačekajte da se prohladi i probajte mleko pre nego što ga date bebi.

5. Zadimljene prostorije

Prema nekim statistikama, više od 50 odsto mališana u našoj zemlji živi u domaćinstvu u kojem bar jedna osoba puši (situacija nije ništa bolja ni u drugim zemljama). Pasivno pušenje takođe je vrlo opasno po zdravlje vaše bebe.

Čak i ako izlazite na terasu da biste zapalili cigaretu, ili to činite samo izvan stana, nećete zaštititi svoju bebu, jer se 4.000 toksičnih materija, koje se nalaze u nikotinu, zadržavaju u odeći i na telu pušača. To znači da ćete ih uneti u stan i ostaviti na nameštaju (u tkaninama), igračkama, na odeći drugih ljudi. Ovi toksini predstavljaju rizik da dete oboli od astme, respiratornih oboljenja, kao i iznenadne smrti u kolevci.

Dakle, jedini način da zaštitite svoje dete od potencijalnih rizika duvanskog dima jeste da potpuno ostavite pušenje. Osim svih pomenutih rizika, za vas i vašu bebu, navika pušenja prenosi negativnu poruku mališanu – o nebrizi za zdravlje.

6. „Mlečne“ stvari

U prvim nedeljama života vaše bebe neophodno je da sterilišite sve što će ona dotaći svojim ustašcima. Ipak, većina majki ne zna da sterilisano i čisto ne znače isto. U procesu sterilizacije uništavaju se samo površinski mikroorganizmi.

Zato je neophodno da se flašice, cucle, pumpice i štitnici za bradavice operu toplom vodom i deterdžentom pre sterilizacije (i najmanji talog mleka predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterija). Proliv i povraćanje mogu da budu vrlo ozbiljni problemi malih beba, zbog čega flašice i oprema moraju da budu savršeno čisti.

7. Vodene brige

Novorođenčad i male bebe u vodi ne mogu bez oslonca da se održe u određenom položaju. Čak i u specijalno dizajniranim kadicama sa naslonom, ili specijalnim držačima koji se stavljaju u kadu, bebe mogu da skliznu u vodu ili ispadnu iz kade. A poznato je da voda dubine od samo 2,5 cm predstavlja opasnost od davljenja.

Zato je najbolje da sve ono što vam je potrebno donesete u kupatilo, pre nego što počnete da kupate bebu. Ako nešto ipak zaboravite, zamolite nekog od ukućana da vam donese, ili uzmite bebu u naručje i sami krenite po to.

Takođe, stručnjaci savetuju majke da provere koliko je topla voda pre kupanja bebe, kao i da je dobro promenšaju, zbog nivelisanja temperature. Na kraju, držite posude sa toplim napicima što dalje od bebe, jer su opekotine od vrelih tečnosti jedna od najčećih nezgoda.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije