13.08.2013 Razvoj bebe

6 najvažnijih pregleda – bez stresa i suza

Redovne provere razvoja bebe kod pedijatra, u toku prve godine života, obično donose zadovoljstvo zbog saznanja da vaša beba odlično napreduje. No, s vemena na vreme, dešava da pedijatar uoči neku nepravilnosti u razvoju, od kojih strepi svaki roditelj. Ipak, iskustvo pokazuje da se retko kada radi o ozbiljnom ili nepopravljivom zdravstvenom problemu. Navodimo šest najčešćih nepravilnosti u razvoju dece u prvoj godini života, kao i smirujuće informacije za svaku od njih.

pregledi

1. ISČAŠENI KUKOVI

Medicinske statistike pokazuju da jedna od hiljadu beba pati od isčašenih kukova, ili razvojne displazije. Manifestacioni znaci ovog problema su široki, od dislociranog zgloba na porođaju do karakterističnih pokreta (hoda), i ne moraju da se ispolje sve do pedesete godine života, kada osoba počne da oseća bol u kukovima. Rizik je povećan kod prvorođene dece, devojčica, postarničnog položaja bebe u materici, kao i ako postoji porodična istorija bolesti.

Smirujuće činjenice: Ovaj problem je apsolutno i potpuno rešiv. Ako se dijagnostikuje pre trećeg meseca života, uspešno se koriguje u 95 odsto slučajeva. Beba mlađa od šest meseci najverovatnije će nositi specijane poveze/kaiševe 6-12 nedelja; u nekim slučajevima je nephodan gips, a kod starijih beba se ponekada izvodi korektivna operacija. No, stručnjaci tvrde da su rezultati svih ovih metoda odlični.

2. STAGNIRANJE TELESNE TEŽINE

Iako bebe obično dupliraju telesnu masu do četvrtog meseca života, i utrostruče je do navršene prve godine, kod nekih beba se javljaju zastoji u razvoju. Iako je stagnacija, ili usporeno uvećanje telesne težine, za svaku majku zastrašujuća stvar, objektivno ne postoji razlog za paniku.

Smirujuće činjenice: Narušavanje normalnog tempa razvoja može da bude izazvano različitim trenutnim, lako rešivim faktorima.

Nedovoljna ishrana: Beba koja isključivo sisa možda ne dobija dosta mleka u svakom podoju. Ali ako je tip koji se ne buni, plače ili vam na neki drugi način pokazuje da je gladna, onda nećete znati da li je zadovoljena. Najverovatnije se radi o tome da je narušena produkcija mleka zbog nekih razloga (nedovoljna ishrana majke, fizička iscrpljenost, stres), zbog čega treba da se obratite lekaru.

Gastroezofagusni refluks: Ako beba povrati znatnu količinu mleka, to znači da ne uzima dovoljno kalorija. Inače, prirodno da bebe bljucnu manju količinu mleka nakon podoja – mišić između jednjaka (ezofagus) i želuca je labav i bebe provode većinu vremena u ležećem položaju, što olakšava izbacivanje tečnosti. Ipak, do šestog meseca života, ovaj mišić ojačava, bebe češće sede, pa se refluks povlači. Do tog perioda, podstičite bebu da često podrigivanje, držite je u uspravnom položaju dvadeset minuta nakon obroka i dajte joj da jede manje obroke, ali češće.

Nasleđe: Teže bebe na rođenju često gube na težini tokom prve godine, jednostavno zbog toga što su predisponrane da budu mršave osobe. No, ukoliko vas brine bilo šta u njenom razvoju, uključujući uvećanje ili umanjene telesne težine, posavetujte se sa pedijatrom.

3. NEPRAVILAN RAD SRCA

Prilikom provere rada srca stetoskopom, lekar treba da čuje jasne, pravilne otkucaje. Ukoliko se osim njih detektuju uporedni zvuci, onda se verovatno radi o šumu na srcu. U tom slučaju, potreban je da se uradi EEG i/ili rendgensko snimanje. Ipak, šum na srcu je veoma česta pojava kod beba i gotovo sve vrste su bezazlene i nestaju bez primene terapije. Osim toga, ozbiljniji srčani problemi se manifestuju u prvim nedeljama života.

Smirujuće činjenice: U toku prvih 12 meseci života, najčešći uzrok šuma jeste manji otvor u zidu koji odvaja srčane komore. Tipično, ovaj otvor se vremenom zatvara do bebinog prvog rođendana, bez primene bilo kakve terapije. U tom periodu su potrebne samo redovne lekarske kontrole.

pregledi2

4. ZRIKAVOST

U prvim nedeljama života zrikavost definitivno nije razlog za brigu i posledica je nedovoljne razvijenosti očnih mišića. No, do trećeg meseca života očni pokreti treba da postanu sinhronizovani. Ukoliko se to ne desi do šestog ili devetog meseca života, onda je moguće da beba pati od strabizma, stanja koje se javlja kod otprilike svake stote bebe. Ovaj problem mora da se leči. U suprotnom, postoji rizik od pojave ambliopije (ili, lenjog oka) koju karakteriše trajna slabost jednog oka.

Smirujuće činjenice: Strabizam je lako korigovati. U najvećem broju slučajeva potrebnu je samo stavljanje poveza na jače oko, zbog prebacivanja funkcije i jačanja slabijeg oka. često je potrebno da dete nosi i naočare. Veoma retko, potreban je korektivan hirurški zahvat.

5. UVEĆANE GENITALIJE

Kada je skrotum disproporcionalno velik, u odnosu na penis, to ukazuje na jednu od dve moguće pojave: hidrocel, stanje koje nastaje kao posledica viška tečnosti u skrotumu, ili ingvinalna hernija, posledica ispadanja manjeg dela tankog creva u skrotum. Ova dva problema se manifestuju na sličan način, zbog čega roditelj ne može da prepozna o čemu se radi. No, lekar lako može da dijagnostikuje problem pregledom specijalnim aparatom – tečnost u skrotumu će se pokazati kao svetla boja, a hernija kao tamna.

Smirujuće činjenice: Hidrocel se obično trajno povlači u periodu 6 – 12 meseca života. Što se tiče ingvinalne hernije, iako je nešto problematičnije stanje, najčešće se rešava minornom i bezbolnom operacijom. Inače, rizik od pojave ingvinalne hernije je povećan kod prevremeno rođenih dečaka.

6.DEFORMACIJE STOPALA I NOGU

Kada su detetu, koje je tek prohodalo, stopala okrenuta ka unutrašnjoj strani, ili su noge u obliku slova “O”, roditelji su u panci zbog uverenja da se radi o trajnim deformitetima. Na svu sreću, to nije tako.

Smirujuće činjenice: Iako su se ovi problemi pre više decenija rešavali nošenjem specijalnih ortopedskih cipela i proteza za noge, sada znamo i shvatamo mnogo više. Naime, naučnici su utvrdili da je ovaj tip deformiteta stopala i nogu privremenog karaktera i da je normalan za bebe u fiziološkom smislu. Obe pojave se koriguju kada dete pročne da hoda i potpuno nestaju do uzrasta od dve i po godine. Ukoliko ni tada nema poboljšanja, treba da se obratite pedijatru.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije