beba izvija leđa
06.03.2023 Zdravlje bebe

Beba izvija leđa: Da li je to znak za uzbunu?

Kada se istežemo, svi izvijamo leđa. Međutim, kada vidimo da beba izvija leđa, tada se svi zapitamo da li postoji neki problem koji to izaziva. Mada je to veoma uobičajena pojava kod mališana i uglavnom nema razloga za brigu, pogledajte šta to ona još može značiti.

Beba izvija leđa: Da li treba da se zabrinemo?

Bebe često izvijaju leđa kada su uznemirene ili nervozne. Taj pokret možete shvatiti kao njihov način da komuniciraju. Nekada, bebe izvijaju leđa nakon sna ili u toku sna, nekada dok su gladne ili dok jedu. Deca to uglavnom čine kada počnu da puze ili da ustaju, i generalno kada počnu da razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Dakle, ovaj pokret je veoma normalan.

Međutim, ovo može biti i simptom nekih drugih stanja.

Umor

Bebama je potrebno mnogo sna i potpuno je normalno da plaču, da se grče i da izvijaju leđa pre nego što zaspe. Ovo može biti i znak preterane stimulacije pa bi bilo dobro da se uverite da će vaša beba imati dosta vremena za opuštanje pored otkrivanja svih novih stvari.

Grčevi

Grčevi se najčešće javljaju tokom prva tri meseca bebinog života. Uglavnom se definišu kao ponavljane epizode ​​ neutešnog plača, najmanje tri sata dnevno nekoliko puta u nedelji. Ovo se dešava svim bebama, čak i zdravim i negovanim. Postoji mnogo prirodnih načina da se ubčaže grčevi, a najčešći su držanje bebe uspravno u toku obroka.

Beba izvija leđa zbog gasova i refluksa

Ukoliko hrana ostane zarobljena u stomaku, beba će se osećati neprijatno i neće moći da se smiri. Zbog toga beba izvija leđa. Zbog ovoga je veoma važno da namestite bebu u položaj za podrigivanje. Refluks se najčešće pojavljuje kod beba mlađih od godinu dana. Označava pojavu u kojoj mleko izlazi iz stomaka u jednjak. Mleko nekada može izaći i kroz usta. Nekoliko je načina na koje možete pomoći bebi sa refluksom.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

U pitanju je refluks koji nastavlja da se događa nakon što beba napuni godinu dana. Izvijanje leđa i dugo neutešno plakanje praćeno čestim povraćanjem i infekcijama uha su samo neki od simptoma. Ako ste zabrinuti da vaše dete ima GERB, obratite se lekaru kako biste uradili dalje testove i uspostavili dobru terapiju.

Moroov refleks

Da li ste znali da iznenadna buka tera novorođenče na pokret? U pitanju je jedan od prvih urođenih refleksa koje imaju bebe. Uglavnom, ovaj refleks se javlja kod sasvim malih beba. Generalno, ovo će prestati da se dešava nakon što vaša beba napuni dva meseca, ali ako je sprečava da spava, možda biste želeli da pokušate da povijete bebu jer joj to daje osećaj sigurnosti koji su osećali dok je bila u materici.

Beba izvija leđa zbog alergije na kravlje mleko

Alergija na kravlje mleko može dovesti do toga da beba izvija leđa ili se uvija. Osim toga, može se pojavii osip oko usta, mogu se javiti poteškoće sa disanjem. Veoma je bitno da dete odvedete što pre kod lekara kada primetite ove simptome.

Izbijanje zuba

Beba izvija leđa kada joj rastu zubi. To je obično zato što im natečene i iritirane desni stvaraju nelagodnost i zbog toga izvijaju leđa. Postoji mnogo lekova za izbijanje zuba koje biste možda želeli da isprobate, kao što su gelovi za zube i igračke za zube.

Za sva pitanja koja vas brinu, uvek je najbolje da se posavetujete sa doktorom.Jovana Jevtić

LightFieldStudios/ GettyiMagesPlus

još iz kategorije