Postporođajna depresija
06.03.2023 Kutak za mame

Postporođajna depresija: Kako izgleda

Upravo ste dobili bebu i umesto da vrcate od oduševljenja, vi ste anksioznosti ili depresivni. Nažalost, niste jedina majka koju muči posporođajna depresija. I o tome se uopšte ne priča onoliko koliko bi trebalo s obzirom na to da ovaj poremećaj pogađa jednu od pet porodilja. Postporođajna depresija može imati razorne posledice ne samo na majku već i na celu porodicu ako se ne leči na vreme. Pad hormona posle porođaja je najznačajniji koji će žena ikada iskusiti zbog iznenadnog početka i intenziteta. Tokom trudnoće, naš estrogen i progesteron se značajno povećavaju, ali do trećeg dana nakon porođaja vaši nivoi su se vratili na početnu vrednost. To je ogroman pad za kratko vreme! Zbog toga se tokom ovog vremena obično javljaju ekstremi u emocijama. Među brojnim hormonalnim promenama, može biti pogođen i važan neurotransmiter GABA. Ovaj neurotransmiter se bori proitv anksioznosti, a može biti blokiran hormonom stresa kortizolom i nedostatkom magnezijuma.

Koji su simptomi

  • Možda ćete doživeti epizode ​​preteranog plača
  • Možda ćete se povući iz prijatelja i porodice ili drugih društvenih situacija
  • Možda čak imate misli da povredite sebe ili svoju bebu
  • Poteškoće u povezivanju sa bebom
  • Jake promene raspoloženja
  • Ekstremni nedostatak energije
  • Ljutnja i razdražljivost
  • Teškoće u donošenju odluka
  • Anksioznost napadi panike

Recite svom partneru  ako imate ove simptome i zajedno se obratite lekaru koji će predložiti adekvatnu terapiju. PPD može traja čak i do 12 meseci. Što pre započnete terapiju, biće bolje i za vas i za bebu i za sve ukućane.

Postporođajna depresija: Šta pomaže

1. Naspavajte se

Nedostatak sna pogoršava anksioznost, a nijedna novopečena majka ne može sebi da priušti taj luksuz spavanja sedam-osam sati u kontinuitetu. Zato se preporučuje da što češće dremnete preko dana kako biste nadoknalili neprospavanu noć. Čim beba zaspi, zaspite i vi.

2. Ne preskačite obroke

Veoma je važno da nikada ne preskačete obroke. Kada vam padne šećer u krvi, povećava se nivo hormona stresa kortizola koji će povećati anksioznost. Svaki obrok treba da sadrži dobre proteine kao što su orasi, semenke, mahunarke  i zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje ili laneno seme. Održavanje stablinog nivoa šećera u krvi pomoći će vam i da stabilizujete raspoloženje.

3. Povećajte unos omega-3

Manjak omega-3 masnih kiselina može biti jedan od okidača za postporođajnu depresiju. Savetuje se povećan unos masne ribe i ,ako ne dojite, lanenog i čija semena. Pitajte svog lekara da vam preporuči suplemente koji sadrže omega-3.  Isto važi i za vitamin B2, jer takođe može pomoći u smanjenju rizika od razvoja postporođajne depresije.

 

 

 

 
MangoStar_Studio/gettyimages.co.uk

još iz kategorije