Mongolske fleke
01.02.2023 Zdravlje bebe

Mongolske fleke: Plave fleke na bebinoj koži koje izgledaju kao modrice

Za razliku od modrica, mongolske fleke se javljaju po rođenju deteta i ne menjaju svoju boju ili oblik. Nisu zabrinjavajuće ali saznajte kada će nestati i da li ih treba lečiti.

Da li mongolske fleke zahtevaju lečenje?

Plavo-sive fleke koje podsećaju na odrice mogu se pojaviti kao jedna velika mrlja na bebinoj koži ili nekoliko manjih fleka. Nemaju poseban oblik, niti izbočine i ne izazivaju bebi probleme, tako da nije potrebno lečenje. Roditelji bi trebalo da izbegavaju upotrebu krema ili lekova (bez konsultacije sa lekarom) u nadi da će smanjiti pojavu mongolskih fleka jer verovatno neće delovati i mogu prouzrokovati više štete nego koristi.

Gde se pojavljuju mongolske fleke?

Fleke koje liče na modrice se obično javljaju na zadnjici i leđima, ali se zapravo mogu pojaviti bilo gde. Mnoge bebe će ih imati na nogama, ramenima, rukama, a ponekad i na licu. Što se tiče veličine, neke tačke mogu biti male i do nekoliko milimetara, dok druge mogu biti do 10 centimetara ili više. Prisutne su i kod dovojčica i kod dečaka.

Zašto se pojavljuju mongloske fleke?

Smatra se da se plavo-sive mrlje pojavljuju tokom trudnoće dok se fetus razvija. Ćelije u koži koje proizvode i sadrže pigment koji se zove melanin nazivaju se melanociti. Melanociti su prisutni u dermisu (srednjem sloju kože) embriona već u desetoj nedelji. Ovi melanociti se kreću u epidermis (gornji sloj kože) oko 11 do 14 nedelje. U dermalnom sloju kože do 20. nedelje ne bi trebalo da ostane melanocita. Ali u slučaju mongolskih fleka, iz nepoznatih razloga, melanociti ostaju u dermisu i aktivno proizvode melanin, što rezultira tamnijim pigmentom.

Da li mongolske fleke mogu nestati?

Sigurno se pitate da li će ove fleke u boji modrica na bebinoj koži nestati. Dobra vest je da u najvećem broju slučajeva fleke same od sebe izblede i povuku se do šeste godine deteta. Retko se plavo-sive mrlje zadržavaju u odraslom dobu.

 

Iako se u početku plavo-sive mrlje mogu pomešati sa modricama, važno je napomenuti da prave modrice menjaju svoju boju i veličinu u roku od nekoliko dana, dok plavo-sive mrlje ostaju iste. Pogledajte i: Izbočina na bebinoj glavi: Da li treba da se brinem?
Miljana Momirović

bee32/GettyImagesPlus

još iz kategorije