10.05.2015 Korisni saveti

Kada je idealno vreme za drugu trudnoću?

Koliko vremena treba da prođe da bi ponovo probali da dobijemo bebu? Ovo je jedno od najčešćih i prvih pitanja koje žene postave lekaru. Nova studija pokazuje da ne postoji razlog (ako nisu ponovljeni pobačaji) da žena odlaže trudnoću. Prema novoj studiji, što pre ostane trudna, šanse su veće da iznese zdravu trudnoću.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

To konkretno znači, da žene koje zatrudne u roku od šest meseci nakon pobačaja, smanjuju šansu da ponovo pobace ili dožive druge komplikacije u trudnoći u odnosu na žene koje čekaju duže vreme da bi ostale trudne. Savet je da parovi treba da “rade na bebi” čim se budu osećali spremno fizički i psihički.

Što pre, to bolje?
Tačno. Odgovori na pitanje koliko dugo žena treba da čeka da zatrudne nakon pobačaja je kontroverzna. Lekari u Velikoj Britaniji sugerišu da žena treba u što kraćem roku da pokuša da ostane trudna, a smernice iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pozivaju da se sačeka najmanje šest meseci, dok postoji i grupa ginekologa koji ukazuju da treba sačekati bar 18 meseci.

U jednoj studiji dokazano je da su žene koje su zatrudnele u roku od šest meseci od pobačaja imale bolje rezultate i manji rizik od komplikacija u odnosu na trudnice koje su duže čekale da zatrudne nakon pobačaja.

Žene koje su nakon pobačaja čekale i do dve godine da zatrudne imale su veću opasnost od vanmaterične trudnoće i od novog spontanog pobačaja. Ove žene su se takođe češće porađale carskim rezom, imale su prevremeni porođaj, dok su bebe imale manju težinu. Postoje i podgrupe žena koje moraju da sačekaju duži vremenski period kako bi ponovo ostale trudne uključujući žene koje imaju znake bilo kakve infekcije.

Izvor: Bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije