23.12.2014 Korisni saveti

Šta smanjuje efekat kontraceptivnih pilula

Ako uzimate kontraceptivne pilule radi zaštite od neželjene trudnoće trebalo bi da znate kako ipak postoji rizik da ostanete trudni.

pilule za kontracepciju

Naime, efekat kontraceptivnih pilula može biti smanjen ukoliko se ne uzimaju pravilno ili pak ako ih kombinujete s određenim lekovima.

Preskakanje pilula

Jedan od načina koji najviše može smanjiti efekat pilule je preskakanje pilule. Naime, mnoge žene jednostavno zaborave da popiju pilulu u određeno vreme te ju jednostavno preskoče. Vrlo je važno uzimati ih tačno u određeno vreme ako želite da se zaštite od neželjene trudnoće. Većina kontraceptivnih pilula koristi hormone poput progesterona i estrogena radi sprečavanja ovulacije. Kad preskočite pilulu, nivo navedenih hormona opada pa se povećavaju šanse za trudnoću.

Uzimanje pilule u pogrešno vreme

Osim preskakanja pilula, efekat u zaštiti od trudnoće im se može smanjiti ako ne uzimate tablete svaki dan u isto vreme. Ako ne uzimate pilule u predviđeno vreme, nivo hormona vam može opasti ispod nivoa potrebnog za sprečavanje trudnoće.

Uzimanje drugih lekova

Određeni lekovi poput onih za lečenje tuberkuloze ili neki antigljivični lekovi takođe mogu smanjiti efekat pilula. Stoga, ako osim pilula, uzimate još neke lekove posavetujte se s doktorom ili farmaceutom.

Uzimanje biljnih dodataka

Osim lekova, postoje i određeni biljni dodaci ishrani koji takođe negativno utiču na delotvornost pilula. Ako uzimate neke od biljnih dodataka, posebno ako ih uzimate redovno i u visokim dozama, raspitajte se u apoteci imaju li negativan uticaj na uzimanje pilula.

Ako često zaboravite da popijete pilulu ili vam jednostavno ne odgovaraju zbog drugih lekova koje uzimate, možda bi trebalo da razmislite o drugim metodama kontracepcije.

Izvor: žena.hr, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije