10.12.2013 Razvoj bebe

Zbog čega beba mora u inkubator

Kada roditelje obaveste da njihova beba mora biti smeštena u inkubator, njihova prva reakcija je strah i velika briga za dete. Evo odgovora na najčešće postavljana pitanja roditelja…

inkubator

Prvi susret sa bebom koja je smeštena u inkubator često je pravi stres za roditelje. Bolničko osoblje uvek je uz njih kako bi ih umirilo i objasnilo im da je boravak u inkubatoru neophodan da bi se bebi olakšao prelazak iz majčine utrobe u spoljašni svet.

Brojni su razlozi zbog kojih se neonatolozi opredeljuju da smeste bebu u inkubator. Ti razlozi ne moraju da budu tako strašni kako ih roditelji u prvi mah doživljavaju. Upoznajmo inkubator kroz sedam najčešćih pitanja o njemu…

Postoje različite vrste inkubatara, ali kod svih je osnovna funkcija ista, s tim što su savremeniji modeli snabdeveni dodatnom opremom – vagom, termometrom, aparatom za merenje vlažnosti i kiseonika itd.

Osnovna funkcija inkubatora je da omogući novorođenčetu što prijatniju adaptaciju na spoljni svet. U inkubatoru se nalazi i mali dušek smešten na postolju koji može da se pomera i na njemu je smeštena beba, obično bez odeće, ili samo u peleni.

Razlozi smeštanja

Iako se inkubator uglavnom vezuje za prevremeno rođene bebe, u njega se smeštaju i bebe koje nisu rođene pre vremena, ali imaju problema sa adaptacijom na spoljašnji svet. Inkubator je neophodan svakom detetu koje ima neki ozbiljniji problem primećen odmah nakon rođenja.

Problem može biti u vezi sa telesnom masom, disanjem, radom srca, infekcijom, celokupnim utiskom… Uglavnom je reč o problemima koji su od vitalnog značaja za novorođenče. Inkubator je osmišljen tako da pedijatar i pedijatrijska sestra u svakom trenutku mogu da prate bebu, posmatraju boju kože, kako se ponaša i diše, motoriku, plač i drugo.

Prevremeni porođaj

Ukoliko se beba rodi pre 37. nedelje trudnoće smatra se da je prevremeno rođena. Različiti su uzroci koji dovode do prevremenog porođaja, a obuhvataju one od strane majke, bebe ili oboje, ali, nažalost, najčešće ostaju nepoznati. Neki od poznatih uzroka su višeplodna trudnoća, prevremeno odlubljivanje posteljice, infekcije, preeklampsija, anomalije materice ili grlića.

Ishrana nedonoščeta

Beba u inkubatoru hrani se na različite načine, što zavisi od njenog opšteg stanja. Boravak u inkubatoru najčešće zahteva i davanje infuzije, antibiotika, kiseonika i raznih drugih potpornih terapija. Preko infuzije bebe se ponekad i hrane. Infuzija se kod malih beba najčešće uključuje u venske sudove poglavine, što često rastužuje i plaši roditelje kada dođu da vide svoju bebu, ali se obično smiruju posle razgovora sa lekarom. Uvek kada je to moguće, bebi se daje majčino mleko. Bez obzira na dužinu boravka bebe u inkubatoru, nastoji se da sve vreme i majka bude prisutna kako bi svojim mlekom hranila bebu i ostvarivala makar minimalan kontakt sa njom. Ovaj kontakt važan je kako za majku, tako i za bebu. Majčino mleko je idealna hrana za bebu i daje se bebama uvek kada je to moguće. Majka ne doji bebu direktno, već se izmlaza.

Dužina boravka

U zavisnosti od problema koji je bio uzrok smeštanja deteta u inkubator, dužina boravka u njemu je različita. Ne postoji vremensko ograničenje za boravak u inkubatoru. Dece koja nisu prevremeno rođena, obično borave oko nedelju dana, dok bebe čija je telesna težina ispod 2.000 grama, ostaju u inkubatoru sve dok ne postignu težinu od 1.900-2.000 grama, pod uslovom da ne postoji nijedan drugi razlog za dalji ostanak. Beba koja je teška manje od 1.000 grama, ostaće znatno duže.

Rizici po bebino zdravlje

Visoka koncentracija kiseonika u inkubatoru može, uz udruženo dejstvo drugih faktora, štetno da utiče na oči bebe, ali to se veoma retko događa. Količina kiseonika u inkubatoru strogo je kontrolisana. Veća količina kiseonika uvodi se samo u slučajevima kada je to neophodno, posebno kada se postavlja pitanje da li treba spasavati život bebe, imajući na umu stanje drugih organa. U takvim situacijama život bebe je na prvom mestu. Ovi slučajevi su, srećom, retki i ne moraju uvek imati štetne posledice po oči. Pregled oftalmologa u svakom slučaju obavlja se još u porodilištu, ili kasnije, po izlasku bebe iz bolnice.

Dodatni medicinski tretman

Beba boravi u inkubatoru zbog problema koji su registrovani na rođenju, te u zavisnosti od tog problema ili više njih, može biti potreban i neki dodatni medicinski tretman, pre svega, dodatni pregledi, konsultacije u razvojnim savetovalištima i slično. O tome lekari posebno obaveštavaju roditelje i upisuju sve potrebne podatke u otpusnu listu iz porodilišta. Ponekad se deca smeštaju u inkubator samo zbog tretiranja novorođenačke žutice foto-lampom, a tada nisu potrebne nikakve dodatne kontrole i pregledi.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije