04.06.2013 Razvoj bebe

8 stvari kojima ćete naučiti svoju bebu (a da toga niste ni svesni)

Imate utisak da vam je dan prekratak za sve ono što želite da naučite svoju bebu? Ne brinite! Vaša beba uči svakog dana nešto novo, iako ni vi toga niste svesni. Najbolje lekcije života, koje vaša beba može da nauči, jesu potpuno „besplatne“ i potiču od vas!

porodica-dete

Lekcija br. 1: SAMA SA SOBOM

Ukoliko ste ikada bili primorani da ostavite svoju bebu u krevetiću „u društvu“ igračke, onda je ona već naučila važnu lekciju – kako da se snađe i zabavi sasvim sama. Psiholozi kažu da je veoma važno da dete nauči od vas da će sve biti OK čak i ako vi ne možete sve vreme da budete pored njega.

Lekcija br. 2: HAJDE DA SKAČEMO

Da li je vaš mališan proveo bar deo dana baveći se različitim fizičkim aktivnostma – veranju ili skakanju po krevetu, penjanju na stolice i fotelje ili u „rvanju“ sa tatom? Ovi oblici aktivnosti ne razvijaju samo mišićnu snagu i koordinaciju vašeg deteta, već mu pomažu da stekne više samopouzdanja i sigurnosti u ono što njegovo telo može da uradi. Kroz fizičke aktivnosti i igre vaša beba uči nove pokrete i spoznaje rizike koji idu uz njih.

Lekcija br. 3: TAMO JE VELIKI, ZANIMLJIVI SVET

Dok šetate pijacom rezmišljajući da niste nešto zabpravili, vaša beba naprosto „upija“ svaku informaciju u okruženju – kola, ulicu, prolaznike, drveće, kučiće, vremenske prilike. Izvucite korist iz ovih izleta tako što ćete objašnjavati sve što vidite.

Lekcija br. 4: RAZGOVOR JE SUPER

Svi stručnjaci za razvoj deteta slažu se u jednom: što više pričate svojoj bebi, njene govorne sposobnosti razvijaće se brže i kvalitetnije. Zajedničko čitanje knjiga, komentarisanje nekog događaja ili razovor telefonom u prisustvu deteta, takođe spada u domen „razgovora“.

Lekcija br. 5: LJUBAV JE SVE

Svaki put kada reagujete na bebin plač, dajući joj mleko ili tešeći je u svom naručju, vi joj pokazujete da uvek može da se osloni na vas. I poljubac za laku noć uliva detetu veliku sigurnost jer mu govori da ste uvek tu kada mu zatrebate.

Lekcija br. 6: HRANA ZA GLAVU

Uvođenje različitih namirnica u ishranu deteta korisno je, ne samo za njegovo zdravlje, već predstavlja sjajnu lekciju o dobrim navikama u ishrani, i to za ceo život. Deca su poznata kao vrlo izbirljiva kada je reč o jelu. Zato, da biste izbegli muku pri svakom obroku i sačuvali svoj zdrav razum, najbolje je da ga učinite određenim oblikom zabave.

Lekcija br. 7: AKO PRVI POKUŠAJ NE USPE…

Ponekad se pokaže korisnijim za bebu kada činite manje (ne više) za nju. To „manje“ znači da ne skačete već na prvi plač ili da pokušavate da joj pomognte ukoliko nešto ne može sama da uradi. Samostalno izvođenje zadatka pružiće detetu osećaj postignuća i povećaće njegovu sigurnost u sopstvene sposobnosti. A i vi ćete biti ponosna mama!

Lekcija br. 8: PRAVILA POSTOJE DA BI SE POŠTOVALA

Ljubav prema detetu jeste bezuslovna i beskrajna, ali podrazumeva i povremene zabrane. Postavljanje granica od vitalnog je značaja za razvoj vašeg deteta. One su mu potrebne da bi osetilo sigurnost, ali i da bi naučilo da poštuje disciplinu u obdaništu i, kasnije, u školi. Trik je u tome da budete dosledni.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije