Trogodišnjaci i timski sportovi

Trogodišnjaci i timski sportovi

Već u ranom uzrastu svog deteta primetili ste da ono ima izvanredne fizičke sposobnosti i pitate se da li je vreme da ga upišete na neki sport. Pre svega, trebalo bi da razmislite o tome da li je dete sposobno da bude timski igrač. Pročitajte više o tome da li su timski sportovi dobri za trogodišnjake.

Trogodišnjaci i timski sportovi

Roditeljima koji su primetili da je njihovo dete talentovano za sport zvuči vrlo primamljivo da se njihov mališan još od ranog detinjstva bavi sportom. Za predškolce je već često da treniraju, a kada su u pitanju mlađi uzrasti postoji društveni pritisak da dete što pre počne da se bavi sportom. Međutim, to što je vaše dete brzo i koordinisano ne znači da je emocionalno ili mentalno spremno za timski sport.

Ukoliko niste sigurni, pogledajte jednu fudbalsku utakmicu dece ranog uzrasta i primetićete da nisu svi fokusirani na sport. Jedno dete će sedeti na travi, drugo će brati cveće, treće će razgovarati sa roditeljima. Pre nego što upišete dete na timski sport, veoma je bitno da se preispitate o tome da li je vaš trogodišnjak spreman da poštuje pravila i dolazi na redovne treninge. U trećoj godini to je zaista malo verovatno.

Razmislite o tome da li je vaše dete spremno da sluša drugu odraslu osobu, da prati detaljna uputstva i da li je spremno za takmičenje. Mnoga deca predškolskog uzrasta razume ideju takmičenja, ali kada roditelji posmatraju njegove aktivnosti, ona osećaju veliki pritisak umesto zabave.

Raspon pažnje kod dece od tri godine je jako kratak i postoji mogućnost da ono neće moći da se fokusira na čitavu utakmicu. Većina njih još uvek nije spremno za timski sport i upisivanje deteta od tri godine na treninge može dovesti dete do frustracije ili ga može navesti da zamrzi sport.

Njegova igra se svodi na trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje, a penjanje po igralištut i igranje loptom omogućava mu da razvije fizičke veštine. Besplatna, nestrukturirana igra je pre svega zabavna, a u isto vreme uči dete da pomogne drugoj deci, da poštuje pravila, da pregovara i rešava sukobe.

Ukoliko jako želite da dete ima još neku aktivnost u toku dana, raspitajte se o dečijim teretanama i časovima gimnastike koji naglašavaju slobodnu igru, a u isto vreme pomažu deci da vežbaju koordinaciji.
Jovana Jevtić

Yobro10/Getty Images Plus

još iz kategorije