06.03.2015 Zdravlje deteta

Pranje zubića u obdaništima: Posle jela treba zube prati

dunavska bajka 4 - 2

Za manje od mesec dana tri beogradska vrtića priključila su se akciji „Pranje zubića u obdaništima – Posle jela treba zube prati“. Studio B, DZ Rakovica, Stomatološki fakultet, uz podršku gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu pokrenuli su akciju pranja zubića u obdaništima posle jela, s ciljem prevencije i promocije oralne higijene.

Projekat je prvo zaživeo u vrtiću „Dimitrije Koturović“ i „Hajdi“ u Rakovici, a sada je zaživeo i na Paliluli, od danas i u vrtiću „Dunavska bajka“ PU „Boško Buha“. Projektom su obuhvaćene srednje grupe u vrtićima, a zahvaljujući donatorima deci su obezbeđene paste i četkice za zube.

dunavska bajka 5 2

Dr Mirjana Zdravković Vučinić iz DZ Palilula „Milutin Ivković“ kaže da je prevencija neophodna da bi se unapredilo zdravlje usta i zuba u okviru celokupnog zdravlja organizma deteta, odnosno da bi se u što većem procentu smanjio broj karioznih zuba kod dece.

„Na taj način izbegavaju se posledice i komplikacije karijesa, koji je najveći problem i za dete i za stomatologa. Na žalost nismo na nivou zdravstvene prosvećenosti kada je u pitanju oralna higijena kod dece uzrasta od 0-7 godina, kao ni kod starijih. Na primer Norveška i Švedska mnogo ranije počele su sa ovim što mi sada radimo i pokušavamo da postignemo uspeh, upravo preventivnim radom. Kod nas je još uvek KEP, odnosno odnos zuba sa karijesom, izvađenih i plombiranih u nekom srednjem odnosu, a nadam se da ćemo ovim aktivnostima kod dece sačuvati što veći broj zdravih zuba“, rekla je dr Zdravković Vučinić.

 

Dunavska bajka 1 - 2

Rukovodilac objekta „Dunavska bajka“ PU „Boško Buha“ Palilula Olivera Stojković kaže da je projekat uspešno prihvaćen i od strane roditelja i dece. „Deca su oduševljena, ne treba da ih podsećamo, odmah posle jela traže četkicu i pastu. Koncept rada sa njima je kroz igru, svakodnevno, kontinuirano u sticanju kulturno higijenskih navika i osamostaljivanja.“

Sponzor projekta je kompanija dr Theiss – Lacalut paste. Sledeće nedelje akciji se priključuje i PU Surčin. Studio B je medijski pokrovitelj projekta, a vrtići koji su deo ove akcije imaju deo medijskog prostora nedeljom u okviru jutarnjeg programa Studija B.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije