24.01.2018 Saveti

Ljubomora prvog deteta: Šta kada dođu bata ili seka?!

Prinova u porodici u kojoj već postoji jedno dete donosi velike promene. Starije dete primećuje da iznenada više nije u centru pažnje. Psiholozi ovu pojavu nazivaju „šokom zbog skidanja s trona“.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Taj šok je razlog zašto se starije dete počinje ponašati kao beba, odnosno traži da sisa, piški u krevet i ispoljava psihosomatske smetnje kao što su bolovi u stomaku i nesanica, a ponekad se i agresivno ponaša.

Za prvorođeno dete prvo vreme s novopridošlim članom porodice predstavlja veliko opterećenje. Zato je važno da ga na vreme pripremite na dolazak prinove. Pitajte ga šta misli koje bi mesto bilo pogodno za krevetić, kako da ukrasite bebinu sobu i povedite ga na ultrazvučni pregled.

Za njega će svakako biti zanimljivo da čuje i vidi kako kuca bebino srce. Važno je da dete od početka bude upoznato s novonastalom situacijom i da bude uključeno u pripreme za dolazak prinove. Poklon koji će dobiti prilikom izlaska majke iz bolnice takođe može biti od koristi, kao naprimer lutka koju će devojčica presvlačiti kada i vi menjate pelene njenom mlađem bratu ili sestri.

Učvršćivanju veze između starijeg i mlađeg deteta doprinećete tako što ćete starijem poveriti manje dužnosti u vezi sa bratom ili sestrom. Zamolite ga da vam pomogne da presvučete bebu, da je nahranite iz flašice ili da vam doda vlažne maramice. Tako ćete doprineti da se kod vašeg prvog deteta razvije osećanje liče vrednosti.

Poseban odnos između braće i sestara razvija se postepeno, a roditelji to mogu osetiti i videti. Način na koji dete gleda i dodiruje bebu, smeje se ili plače s njom mnogo toga otkriva o njegovom odnosu prema njoj. Kada mlađe dete napuni tri godine, veza između njega i starijeg brata ili sestre je već prilično formirana. Starija deca često preuzimaju ulogu roditelja i posle izvesnog vremena između dece se rađa osećanje da se mogu osloniti jedno na drugo.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije