05.07.2016 Trudnoća

Saznajte šta je sve normalno u trudnoći

Mnoge žene, posebno mlade buduće majke, u trudnoći često su u nedoumici. Odgovaramo na najčešće dileme. Saznajte šta je to sve normalno u trudnoći i zbog čega ne treba da brinete.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Da li to normalno? Da li treba da zovem doktora? Da li sam bolesna? Da li je beba uredu? Da li je ovo dozvoljeno? I stotine drugih pitanja muče trudnice tokom njihovog 9-to mesečnog puta. Sakupili smo za vas neke od najčešćih nedoumica – šta je to normalno u trudnoći i zbog čega ne treba da brinete.

Krvarenje – da zvuči šokantno. Pomislite odmah na pobačaj. Ali, bez brige. Malo krvi, u tačkicama ili smećkaste flekice normalne su u trudnoći, posebno u prvom trimestru. Čak 25 odsto žena doživi ovu pojavu, pa i malo veće krvarenje u prvih 13 sedmica trudnoće i većina ih rodi sasvim zdrave bebe. Međutim, ako je krvarenje obilnije i praćeno bolovima verovatno je znak pobačaja, ali obavezno se u tom slučaju hitno javite doktoru.

Različitosti – simptomi se kod žena razlikuju. Normalno je da u trudnoći imate mučnine (neke žene ih imaju gotovo do poroda), ali i da ih nemate; normalno je da vam se spava i da ste umorni, ali ni to ne mora biti izraženije nego uobičajno; normalno je da vam smetaju pojedini mirisi ili hrana, ali da nemate tih simptoma kao i da vam se odjednom jede određena vrsta hrane, ali i da nemate takvih žudnji. Moguće je da vam se apetit poveća, ali i da ostane nepromenjen.

Grudi – tokom trudnoće može se pojaviti isecedak iz grudi (kolostrum), posebno u zadnjim mesecima trudnoće. To je sasvim normalno i nema veze s tim da li ćete imati mleka. Pravo mleko se stvara tek nakon poroda. Moguće je, takođe, da se ovaj isecdak ne pojavi, što je, takođe, normalno. I imajte na umu da veličina grudi nema veze sa tim da li ćete i koliko mleka imati posle poroda.
Sasvim je normalno da vam bradavice u trudnoći potamne. Obično se i preko trbuha od stidne kosti do pupka pojavi tamna crta – može biti tamnija ili jedva primetna. Obično nestaje nakon trudnoće.

Zdravlje

Oko mnogih simptoma u trudnoći se lome koplja, posebno zbog bapskih priča, koje su se izmešale sa medicinskim. To izaziva mnoge brige i doktorima i trudnicama. Zato samo mirno.

– Stomačić vam nije veliki koliko ste očekivali? U prvim mesecima niste se udebljali? Sve je to normalno, posebno ako ste imali jake mučnine i povraćanja u prva 3 meseca.

– Proširene vene i otečene noge? Sasvim normalna pojava. Ali, moguće je i da do toga ne dođe. Nosite elastične čarape, a leti plivajte i hodajte kroz vodu. (Čuvajte se sunca- toplina pridonosi širenju vena). Pripazite jedino ako vam noge otiču izraženo, mnogo više nego uobičajno i ako je pojava česta. Ali, zato izbegavajte veći unos soli, visoke potpetice, dugo stajanje i sedenje. Noge ponekad podignite u malo povišen položaj.

– U trudnoći se može pojaviti i anemija, pa je potrebno pojačati unos gvožđa. Uzimajte i vitamin C, jer poboljšava apsorpciju gvožđa, ali budite oprezni s mlekom, jer ono ima suprotan učinak. Problemi sa probavom su takođe normalni, posebno ako uzimate suplemente gvožđa. Ako se pojave grčevi, jači unos magnezijuma može pomoći.

– Umor je normalna pojava, ali sve možete nastaviti raditi normalno kao pre, ali sa malo slabijim tempom. Čim osetite da se umarate, da vam je nešto teško odmah ostavite posao i napravite pauzu. Pojedite neku grickalicu, malo badema, oraha ili popijte čašu soka.

– Što se tiče pregleda – normalno je da imate 9-10 ginekoloških, a ultrazvuk pregled se radi 2 do 3 puta, ali može i češće.

Nastavak teksta na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije