11.12.2017 Nežni kutak

Sindrom nemirnih nogu

Ako vam se donji ekstremiteti nekontrolisano pomeraju, naročito noću, verovatno je reč o sindromu nemirnih nogu, od čega pati četvrtina budućih majki. Obično se javlja u drugom ili trećem trimestru, a uzrok su najčešće hormoni. Budući da se simptomi uglavnom pogoršavaju tokom sedenja ili ležanja pred kraj dana, to može da naruši dragoceni odmor i san.

Ovaj problem može se pojaviti kod svakoga, u bilo kom životnom dobu, mada je trudnoća najčešći okidač. Eksperti veruju da nedostatak gvožđa, ili folne kiseline, ili porast nivoa estrogena utiču na osetljivost nekih moždanih ćelija na dopamin. Sindrom nemirnih nogu može da se manifestuje u bilo kojoj fazi trudnoće i obično se povlači nakon porođaja. Premda su simptomi neugodni i uzrokuju nervozu i remete odmor i san, ne mogu narušiti zdravlje majke i bebe niti remete normalan tok trudnoće.

7 načina za ublažavanje simptoma

1. Povećajte unos gvožđa

Proverite nivo gvožđa i feritina (protein u kome se nalaze rezerve gvožđa) u krvi jednostavnom laboratorijskom analizom. Premda se deficit ovog minerala ne smatra direktnim uzrokom sindroma nemirnih nogu, regulisanje nedostatka bilo koje hranjive materije u organizmu poboljšaće opšte zdravlje i potencijalno će ublažiti simptome.

Kad je u pitanju najbolji oblik suplementacije gvožđa, obavezno se o tome konsultujte s vašim lekarom. Inače, najbolje je tokom trudnoće i nakon porođaja adekvatnom ishranom unositi sve potrebne materije u organizam, jer to može da spreči pojavu različitih tegoba, uključujući i sindrom nemirnih nogu. Predlog za uključivanje ukusnog smutija bogatog gvožđem u svakodnevnu ishranu: izmiksajte u blenderu oljuštenu zrelu krušku, bananu, po 25 ml soka od ananasa i pomorandže + šaku svežih (opranih) listova cvekle ili kelja. Ovom napitku možete dodati borovnice radi slatkog ukusa.

2. Smanjite unos kofeina

Iako ste već sigurno smanjili količinu kofeina, ne bi bilo loše da ga potpuno izbacite iz upotrebe. Imajte na umu da čak i kafe bez kofeina sadrže određene količine ove materije, kao i većina čajeva (uključujući zeleni), te neka gazirana pića. Zato pijte samo biljne čajeve (kamilica, nana, crveni, limunova trava, đumbir…) i prirodne sokove.

3. Krećite se

Izbegavajte duže sedenje, jer neaktivnost može da bude okidač simptoma sindroma nemirnih nogu. Trudite se da što više budete u pokretu tokom dana.

4. Koristite topao ili hladan tuš

Kupke ili dugo tuširanje mogu zaustaviti nevoljno pomeranje nogu. Eksperimentišite s različitim temperaturama vode da biste odredili koja najefikasnije deluje. Nekim majkama odgovara utopljavanje, dok drugim odgovaraju hladne obloge.

5. Vežbajte mišiće nogu

Energično pomeranje nogu može pružiti trenutno olakšanje. Takođe, možete da izvodite ovu jednostavnu vežbu: zgrčite sve mišiće što okružuju deo noge koji se nevoljno trza na deset sekundi, a onda ih opustite na 20 sekundi. Ponovite vežbu pet puta dok sporo dišete.

6. Skrenite misli

Instalirajte neku od aplikacija koje emituju smirujuće tonove – od morskih talasa do zvukova šuma Amazonije. Olakšaće vam da utonete u san.

7. Isprobajte masažu

Nežni pokreti mogu da donesu trenutno olakšanje simptoma. Zamolite partnera da vam masira noge dovoljno dugo da biste mirno utonuli u san.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije