13.12.2016 Vaspitanje

Da li je fizičko kažnjavanje dece ikad opravdano?

Sud u Masačusetsu odlučio je u četvrtak da roditelje ne treba krivično goniti ako dete kazne “vaspitnom ćuškom”, sve dok koriste silu u “razumnoj meri” i ne nanesu detetu fizičku bol i mentalni stres.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ipak stručnjaci smatraju da čak ni bezazlen udarac po guzi, iako dozvoljen, nije i preporučljiv.

U svojoj presudi Vrhovni apelacioni sud preokrenuo je presudu jednom tati koji je javno udario po guzi svoju ćerku 2011. U to vreme, devojčica je imala gotovo tri godine. Sudije su rekle da takva ćuška “ostaje čvrst čvor u društvenom tkanju naše nacije” i “podrazumeva da moramo štititi građane od mogućnosti krivičnih sankcija za upotrebu tehnika roditeljstva koje se i dalje smatraju dopustivim”.

Međutim, sud je istakao da će u slučajevima u kojima je granica između discipline i zlostavljanja veoma tanka, prednost imati bezbednost deteta.

Ipak, stručnjaci smatraju da efekti fizičkog kažnjavanja idu kontra onome što sud promoviše. Odluka se odnosi na to da upotreba sile mora biti povezana sa željom da se maloletnik zaštiti i da se učini nešto za njegovo dobro, ali Debra Gilboa, stručnjak za roditeljstvo i porodični lekar, kaže da fizičko kažnjavanje ne ispunjava te kriterijume.

“Roditelji tako vaspitavaju decu, ali istraživanja ne pokazuju da postoje bilo kakvi pozitivni efekti od udarca po guzi”, smatra ona.

Pročitajte i… Fizičko kažnjavanje deteta-nedelotvorna metoda vaspitavanja

“Fizičko kažnjavanje podriva vašu ulogu osobe koja je najbolje društvo vašem detetu. Podriva lekciju da ne treba batinama da postižemo ono što želimo. Namerno izazivanje bola je u suprotnosti sa svim onim čemu želimo da naučimo decu”.

Istraživanja su pokazala da je Gilboa u pravu. Studija iz 2010. pokazala je da je često fizičko kažnjavanje trogodišnjaka povezano s većim rizikom od agresivnosti deteta u petoj godini života.

Ni Američko udruženje pedijatara ne podržava “vaspitne batine”. “Kad god roditelj udari dete, može ugroziti odnos poverenja koji je detetu potreban da bi napredovalo”, piše u njihovom saopštenju.

Iako udarac po guzi zakon dozvoljava, Gilboa se nada da će roditelji tražiti druge, efikasnije metode za disciplinovanje dece.

“Razumem frustraciju i želju da se detetu pomogne da se ponaša kako treba, ali postoji mnogo načina da se utiče na nečije ponašanje. Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, savetuje Gilboa.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije