29.07.2014 Zanimljivosti

U Hrvatskoj deca zakonom obavezna da obavljaju kućne poslove

Svako ko ima decu zna kako stoje stvari kada su kućni poslovi u pitanju. Prvo ide borba, onda pregovori i na kraju pretnja… Tek kada se pripreti da dete neće moći da ode kod drugara, da koristi kompjuter ili da neće dobiti ono što mu je obećano, ono se smiluje i ustane da baci smeće, raspremi sto ili, avaj, opere posuđe. Međutim, novi porodični zakon, donet u Hratskoj, decu obavezuje da obavljaju kućne poslove u skladu sa svojim godinama i mogućnostima.

kucni poslovi

Novi hrvatski Porodični zakon, koji na snagu stupa 1. septembra, sadrži član koji definiše dužnosti dece. U njemu piše: dete je dužno da poštuje svoje roditelje i pomagaže im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću.

Dakle deca, koja neće da krše zakon, dužna su da pospreme igračke, raspreme krevet, sklone tanjir posle jela, ili kada porastu, iznose smeće, kose travnjak, operu posuđe ili usisaju stan. Takođe, dužni su da budu obzirni prema braći i sestrama.

Neka stoji u zakonu. Da se možemo na njega pozvati„, kroz smeh kaže jedna Hrvatica, mama troje dece i dodaje: „Istina je zapravo da su mi deca dobra. Dobri su u školi, odlikaši, i na kraju uvek urade šta treba. Samo treba biti uporan„.

Hrvatska nije jedinstvena po zakonskom regulisanju dečjih porodičnih obaveza. Slično zakonsko rešenje predloženo je i u Španiji, s tim što su Španci bili još precizniji. Propisali su da su deca, uz obavljanje primerenih kućnih poslova, dužna i da rade domaći zadatak, poštuju školska pravila i marljivo uče. Kao i u Hrvatskoj, ne postoje kazne za one koji se ne pridržavaju zakona, pa je jasno da se sprovođenje zakonskih pravila ne može kontrolisati. To mogu samo roditelji.

Takva odredba je izuzetno korisna i za decu i za roditelje. Ovde se radi o temeljnom načelu poštovanja roditelja i pomaganja u delu koji je deci primeren„, kaže psihoterapeut Jelena Vrsaljko.

Ona dodaje da unošenjem takvih odredbi u zakon društvo šalje poruku o važnosti tog načela. Deca od najranijeg uzrasta uče da imaju obveze i odgovornosti, a roditeljima – koji su sve skloniji previše popustljivom vaspitanju – olakšava da prihvate opravdanost pravila da deci treba postavljati granice i davati obaveze.

Izvor: 021
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije