10 najlepših imena za bebe inspirisanih mitologijom

Ukoliko želite da vaš dečak ili devojčica ima jedinstveno ime kojim će se izdvajati, a uz to obožavate mitologiju, evo nekoliko zanimljivih ideja…

Foto: Albumarium

1. Kasandra
U grčkoj mitologiji Kasandra je bila ćerka trojanskog kralja Prijama i kraljice Hekabe u koju se zaljubio Apolon, grčki bog muške lepote, muzike, sunca, proroštva i lečenja. Kasandrino ime izvedeno je od grčkih reči: sijati i muškarac. Može se shvatiti kao ona koja sija nad muškarcima, uvlači ih u ljubavnu mrežu i obasjava.

2. Rea Silvija
Prema mitologiji starih Rimljana, Rea Silvija majka je legendarnih blizanaca Romula i Rema. Bila je ćerka Numitora, kralja Alba Longe, a nakon što je Numitora s prestola zbacio njegov mlađi brat Amulije, Rea Silvija morala je da ode u vestalke i da se zakune na tridesetogodišnji celibat. Međutim, zatrudnela je, a za to je „okrivila“ rimskog boga rata Marsa koji ju je zaveo i s njom vodio ljubav.

Rodila je blizance Romula i Rema, a u strahu od Amulija morala je da ih prepustiti divljoj reci Tiber, što se posle pokazalo kao mudra odluka jer je korpa doplutala do obale, a na obali je Romula i Rema podojila vučica. Romul i Rem kasnije su Amulija svrgnuli s vlasti, a na presto se vratio Numitor.

3. Dijana
Dijana je staroitalska boginja svetla, Meseca i života koju su Rimljani izjednačili s grčkom boginjom Artemidom. Dijana je zaštitnica lovaca, kći Jupitera i Lete, te Apolonova sestra.

4. Kalista (Kalisto)
Ime dolazi od grčke reči koja znači „najlepša“. Kalista je bila nimfa koja se zavetovala da će ostati devica. Prema jednoj verziji mita, u Kalistu se zaljubio Zevs te su vodili ljubav. Dok se kupala s nimfama boginje Artemide otkriveno je da je trudna, pa ju je boginja pretvorila u medveda, a u tom je obličju rodila i svoga sina Arkada. Druga strana priče govori da je Hera pretvorila Kalistu u medveda da bi se osvetila zbog muževljeve nevere.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije