Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koliko je astma opasna u toku trudnoće?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje rasta i razvitka ploda i kao fiziološko stanje najčešće traje oko 280 dana. Tokom vremenskog perioda, rasta i razvoja, može da bude narušena hroničnim ili akutnim oboljenjanima.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Jedno od takvih stanja je i astma tj. hronično oboljenje pluća, odnosno disajnih puteva, koje se karakteriće suženjem lumena dijasnih organa i smetnjama u disanju.

Astma i trudnoća mogu da budu udružene i tada, u zavisnosti od težine astmatičnog stanja, ispoljavaju, u većoj ili manjom meri, simptome koji otežavaju disanje i remete rast i razvoj ploda.

Ako se astma, tokom trudnoće, ne leči, ili se neadekvatno leči može dovesti do komplikacija koje dovode do remećenja zdravlja kako trudnice tako i ploda. Kod trudnice simtomi su istovetni kao i van trudnoće, a ispoljavaju se poremećenim disanjem, otežanim izdisajem, promenom zasićenosti kiseonikom, krvi majke, a samim tim i ploda.

Plod tada može da ispolji znake zaostajanja u rastu i da dovede do rađanja ploda niske porođajne težine, ili u najtežim situacijama da dovede do prevremenog rađanja.

Lekovi koji se upotrebljavaju za lečenje astme koriste se i tokom trudnoće. Lečenje se sprovodi saradnjom ginekologa akušera i pulmologa, odnosno osobe koja leči astmu.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije