27.11.2017 Zdravlje bebe

4 načina da ojačate bebin imunitet

Ako se potresete svaki put kad primetite da vašoj bebi curi nos, vidite je kako kija ili ima povišenu telesnu temperaturu, trebalo bi da znate da je normalno da bebironi zarade prehladu ili grip od šest do osam puta godišnje. Dakle, nemojte paničiti kad shvatite da na svaka dva meseca kucate na pedijatrova vrata. Deca se rađaju sa slabim imunološkim sistemom, što znači da su podložnija napadima bakterija i virusa. Svaki put kad se izbori s infekcijom, imunitet u svoje skladište ubacuje nova antitela, koja vašeg klinca čine otpornijim na buduće napade dosadnih mikroorganizama. Naravno, ne treba čekati da se dete razboli da bi njegov odbrambeni sistem jačao. Postoji nekoliko proverenih saveta koje bi svaka mama trebalo da primeni ako želi da imunološkom sistemu svog mališana ubrizga “injekciju energije” za borbu protiv bolesti. Pre svega, decu ne treba izlagati stresnim situacijama – treba da uživaju i igraju se. U protivnom, u njihovim telima, baš kao i kod odraslih, dolazi do lučenja hormona stresa, koji slabi bedeme imunološkog sistema. Pored toga, imamo još nekoliko smernica za vas…

Ništa bez sna

Dobar san od ključnog je značaja za jak imunitet. U zavisnosti od uzrasta, bebama treba između 10 i 14 sati spavanja dnevno, a važno je da to bude u mračnoj prostoriji. Obavezna je tvrđa podloga, a najbolji položaj za spavanje je na leđima. Tako se nesmetano luči melatonin, hormon zadužen za regulisanje budnosti. Pritom, imajte na umu da elektromagnetno zračenje može ometati slatke snove vašeg mališana, pa se potrudite da u njegovoj sobi nema električnih uređaja ili da su bar isključeni iz utičnice.

Tajna je u pravilnoj ishrani

Istraživanja pokazuju da bebe koje se hrane majčinim mlekom imaju jači imunološki sistem od vršnjaka na veštačkoj ishrani. Dakle, ako dojite mališana, činite to bar do njegovog prvog rođendana. Ishrana bi kasnije trebalo da se zasniva na što više svežeg, organskog voća i povrća, bogatog vitaminima A i C, jer između jelovnika i imuniteta postoji jaka uzročno-posledična veza. Nedostatak pojedinih namirnica na meniju loše će delovati na odbrambeni štit organizma, ali za to, srećom, postoji rešenje u vidu dobro isplaniranih obroka. Preporučuje se i riblje ulje, bogato omega-3 masnim kiselinama. Industrijski prerađeni proizvodi puni šećera nisu dobar izbor, jer rafinisani šećer dokazano otežava posao imunološkom sistemu.

Klonite se zadimljenih prostorija

Izbegavajte zadimljene prostorije – duvanski dim sadrži preko četiri hiljade toksina, a mališani su podložniji njihovom štetnom dejstvu. Pasivno pušenje povećava rizik od sindroma iznenadne smrti, bronhitisa, astme i infekcija uha, a može oštetiti i bebin nervni sistem. Ukoliko ste i sami pušač i ne možete bez cigareta, trudite se da bar ne pušite u kući.

Probiotici kao saveznici

Uzimanje probiotika ne preporučuje se samo uz antibiotike već i preventivno, naročito nedelju dana pre vakcinacije i nekoliko sedmica nakon nje. Ako je vaše dete starije od šest meseci, probiotici u obliku praha mogu se ubaciti u hranu ili tečnost, a za nešto stariju decu tu su oni u obliku kapsula. Istraživanja pokazuju da opadanjem broja dobrih bakterija u gastrointestinalnom traktu slabi i imunološki sistem. To je naročito izraženo prilikom korišćenja antibiotika, koji, pored loših, uništavaju i korisne mikroorganizme. Zato imajte na umu da antibiotike nikako ne treba uzimati pre konsultacije s lekarom, jer oni pomažu isključivo u slučaju bakterijskih infekcija. Potpuno su beskorisni usled napada virusa – tada uništavaju dobre bakterije, ali ne uklanjaju infekciju.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije