24.11.2017 Nežni kutak

DA NOĆNI OBROK PROĐE ŠTO LAKŠE

Male bebe ne prave razliku između dana i noći, svejedno im je koliko je sati – dva posle podne ili dva ujutru. One samo znaju da su gladne i da ih mama može nahraniti. I dok tako u gluvo doba noći hranite ili dojite bebicu u naručju, između nje i vas stvara se divna bliskost i jaka veza.

Međutim, sve to može biti prilično zahtevno i iscrpljujuće. Srećom, imamo nekoliko dobrih saveta kako da što lakše prođete kroz noćne obroke, bilo da je reč o dojenju, flašici ili kombinaciji.

KOMFOR JE VAŽAN

Pre nego što odete na spavanje, pripremite sebi mesto gde ćete nahraniti bebu tokom noći. Ako dojite, možda će vam biti lakše da ostanete u ležećem položaju, ali ukoliko bebu hranite na flašicu, moraćete da sednete.

Poduprite leđa i ruke jastucima, kako bi vam bilo što udobnije. Ostavite u blizini ćebe i kutiju ili neseser sa stvarima koje vam mogu zatrebati (pamučna pelena, flašica vode, krema za usne i rezervni bodi za bebu). Dodajte sve ono što bi vam pomoglo da se osetite negovano i paženo.

BUDITE TIHI

Tokom noćnih obroka nemojte stimulisati bebu ni na koji način. Svetlo treba da bude ugašeno, kao i svi izvori plave svetlosti, koja loše utiče na lučenje melatonina, hormona spavanja. Budite mirni, tihi i staloženi, izbegavajte svaku priču. Nežno uzmite bebu i gledajte je u oči, ne obraćajući joj se.

Pelenu joj ne menjajte, osim ako to nije zaista neophodno, ili ukoliko nemate objektivnog razloga da se plašite pelenskog osipa. U tom slučaju, učinite to brzo i na što jednostavniji način. Takođe, za brže noćne obroke možete koristiti grejače koji održavaju prokuvanu vodu na adekvatnoj temperaturi.

Mleko i sterilisane flašice možete držati pored kreveta. A ako koristite svoje isceđeno mleko, znajte da ga možete držati šest sati na sobnoj temperaturi, a dvanaest sati u termo-torbi. Mleko sobne temperature ne treba grejati.

U tihom i ušuškanom noćnom ambijentu nije lako ostati budan, ali svakako se uzdržite od gledanja televizije, korišćenja tableta, telefona i kompjutera. Uz takve stimulanse − kasnije ćete teže zaspati. Umesto toga, tiho pevušite uspavanku ili sa slušalicama na ušima uživajte u nekoj tihoj muzici.

STAVLJAJTE BEBU U KREVETAC DOK JE JOŠ BUDNA

Način na koji bebu stavljate u krevetac umnogome utiče na to hoće li lako zaspati posle noćnog obroka. Nemojte uspavljivati dete hraneći ga – večernji obrok treba da mu bude deo rutine pred odlazak na spavanje. Bebu položite u krevetac kad je pospana, ali još budna. Tako će naučiti da zaspi bez ičije pomoći, što će joj svakako pomoći da brzo i lako utone u san i posle noćnog obroka.

Nikad nije prerano da se počne s rutinom hranjenja pred počinak. Rezultate možda nećete videti odmah, ali ako pripremate bebu za spavanje uvek istim redosledom, ona će početi to da prepoznaje kao uvod u “laku noć”. I brzo će se navići na te aktivnosti, unapred spremna na ono što sledi.

LAK POVRATAK U SAN

Postoji jednostavan trik da se beba ponovo uspava posle noćnog obroka. Dajte joj čulne signale da se obrok bliži kraju, pomazite je i nežno joj šapnite nešto. Dok je držite uspravljenu da bi izbacila višak vazduha, lagano je tapkajte po leđima nastojeći da je umirite, ili joj pak tiho otpevušite uspavanku, a zatim je nežno položite u krevetac.

Beba će te aktivnosti otad povezivati sa spavanjem, a ne s hranjenjem. Drugi trik je da stavite flašu tople vode u krevetac, koji će tako ostati topao dok bebu ponovo ne položite u njega. Naravno, ne zaboravite da izvadite flašu iz kreveca pre nego što vratite bebu u njega.

Ako dojite, telo vam pomaže da brzo i lako utonete u san izlučujući hormon oksitocin, koji će opustiti i uspavati i vas i bebu. Ako dete hranite na flašicu, otkrijte šta je to što vam najbolje pomaže da se opustite i ponovo zaspite. Lagano udisanje na nos i izdisanje na usta, kao i brojanje udisaja − sigurno će delovati.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije