11.04.2018 Trudnoća

Treba li trudnica da jede za dvoje?

Mnoge žene tokom trudnoće govore: “Sada moram da jedem za dvoje”. Da li je zaista tako i da li to šteti bebi?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Trudnice stalno dobijaju upozorenja da se ne ugoje mnogo tokom trudnoće jer će time, navodno, loše uticati na bebino zdravlje. Međutim, istraživanje Univerziteta u Škotskoj pokazalo je da to nema dugoročnih posledice po mališane. Preciznije, samo ekstremno gojenje tokom trudnoće moglo bi da škodi bebi.

Stručnjaci su analizirali podatke 3.781 žena u Škotskoj koje su bile trudnice između 1950. i 1956. godine, a onda su istraživali podatke o zdravlju njihove dece – od rođenja do 2011. godine. Studija je pokazala da kilogrami koje majka dobije tokom trudnoće imaju veoma mali uticaj na rizik da njihovo dete doživi srčani udar ili umre pre 60. godine života.

„Ovi rezultati pokazuju da ne postoji veza između kilograma koje majka dobije u trudnoći i srčanih bolesti ili prerane smrti deteta. Samo u ekstremnim slučajevima, kada se majka zaista mnogo ugoji tokom trudnoće, postoji veći rizik od srčanog udara ili prerane smrti u odraslom dobu deteta“, kaže jedan od autora studije.

U svakom slučaju, lekari preporučuju da trudnice ne jedu više nego inače tokom prvih šest meseci trudnoće, a savetuju da poslednja tri meseca trudnoće dnevno unose oko 200 kalorija više nego inače.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije