trudnoća, nezgodna pitanja, ginekolog
02.05.2022 Trudnoća

O trudnoći: pitanja koja vas je sramota da postavite ginekologu

Svaku trudnoću prati sijaset promena od kojih su neke toliko neprijatne da vas je sramota da o tome pričate čak i sa svojim ginekologom. Na neka od njih za vas odgovara dr Jelena Meandžija.

Zašto nekontrolisano ipuštam gasove tokom trudnoće?

Zbog povećane koncentracije progesterona u krvi, hormona koji opušta mišiće, u trudnoći se usporava rad gastrointestinalnog trakta i dolazi do nakupljanja veće količine gasova u crevima. Osim toga, u poslednjem trimestru, kad višestruko uvećana materica počne da pritiska creva, dodatno se nakupljaju gasovi u njima. A što je veća količina gasova u crevima, teže je kontrolisati njihovo oslobađanje. Što će reći – ova pojava nije neuobičajena i neočekivana kod trudnica, naprotiv. Ali dobra vest je da se može ublažiti.

Ako vam problem s pojačanim gasovima stvara nelagodnost u društvu i otežava svakodnevno funkcionisanje, pokušajte da ga rešite tako što ćete redukovatiishranu. Za početak, smanjite konzumaciju namirnica za koje se zna da nadimaju, pre svega mlečnih proizvoda i sirovog skrobnog povrća. Drugo, svaki zalogaj temeljno sažvaćite. Kad se hrana dobro mehanički usitni (zubima), manja je verovatnoća da će tokom procesa varenja doći do oslobađanja prevelike količine gasova. I treće, trudite se da ne gutate previše vazduha dok jedete, pijete i pričate, tako što ćete sve to raditi sporije. (Pročitajte i: 9 neugodnih pitanja koja bi trebalo da postavite ginekologu)

Ponekad se upiškim kada se zasmejem. Zašto?

Kao problem s gasovima, i nekontrolisano mokrenje čest je pratilac trudnoće. A javlja se  jer plod pritiska karlično dno, između ostalogi bešiku, onemogućavajući njeno potpuno pražnjenje. Pošto je stalno pod pritiskom i ispunjena urinom, mišići bešike s vremenom, kako plod raste, slabe, što za posledicu lako može ostaviti nemogućnost kontrolisanja urina. I to u određenim situacijama – prilikom smejanja, kijanja, kašljanja, podizanja tereta…
Ostali pridruženi faktori koji doprinose mokraćnoj inkotinenciji jesu hormonske promene – usled pojačanog lučenja progestorena i estrogena, svi mišići, uključujući i one koji drže bešiku, prirodno slabe, zbog čega ovaj problem postaje izraženiji. Da biste zaustavili ili bar ublažili problem nevoljnog mokrenja, svakodnevno radite Kegelove vežbe, koje jačaju mišiće bešike, doprinoseći boljoj kontroli urina.
Savet: Ako uz nevoljno mokrenje osetite peckanje, primetite promenu u boji i/ili mirisu urina, javite se izabranom lekaru kako bi proverio da li ste dobili cistitis – upalu mokraćne bešike. Ovaj zdravstveni problem neretko pogađa trudnice, zbog zadržavanja urina u bešici, a zahteva blagovremeno započinjanje odgovarajuće antibiotske terapije.

Miris vagine mi je drugačiji

Osim izgleda, i miris genitalnog područja menja se u trudnoći. Razlog je jednostavan – usled stalnih hormonskih fluktuacija, pre svega visokog nivoa estrogena u krvi, menjaju se pH vrednost vagine, te sastav i karakteristike sekreta. Ako vam sekret nije prebojen, mlečne konzistencije, penušav, obilan i neprijatnog mirisa i ukoliko nemate neprijatnosti poput peckanja i svraba, ne morate brinuti zbog toga što vam genitalno područje ima promenjen miris. Ali ukoliko ste, uz promenu mirisa, primetili i bilo koji od navedenih simptoma, javite se svom ginekologu.

Još sam trudna, a mleko je već krenulo

Produkcija mleka počinje polovinom trudnoće, a lučenje prvog mleka (kolostruma) obično se javlja u poslednjem trimestru. Većina trudnica curenje kolostruma primeti u osmom ili devetom mesecu, i to tokom seksa ili maženja s partnerom, što nije slučajnost – na stvaranje i lučenje majčinog mleka utiče oksitocin, hormon ljubavi i sreće. Tako da curenje mleka u trudnoći ne treba da vam bude ni najmanji razlog za brigu. Naprotiv. Ovu pojavu treba da shvatite kao potvrdu da vam se telo priprema za dolazak bebe na svet i da je najnormalnije prihvatite, bez pokušavanja da zaustavite ovaj prirodni proces. Jedino što bi bilo dobro da preduzmete jeste da stavite blaznice preko bradavica, da biste sprečili pojavu fleka na garderobi.

Sme li partner da ejakulira u mene?

Najbezbednije je izbegavati ejakulaciju u vaginu tokom trudnoće. Čak i ako vaša trudnoća predstavlja školski primer, i ako je s vama i bebom sve u redu, nije preporučljivo da partner ejakulira u vas, pogotovo ne u poslednjem trimestru. Naime, sperma sadrži prostaglandin, materiju koja može da izazove kontrakcije i pokrene porođaj pre vremena. Osim toga, ako partner ima bakterije i/ili gljivice u uretri, a ne zna za to (što nije retkost), i metod prekinutog snošaja mogao bi dovesti do razvoja urogenitalne infekcije kod vas. Jer nekorišćenje kondoma ostavlja otvoren put mikrobima, a ejakuliranje bi nesumnjivo rezultovalo prenosom infekcije.
Zato izbegavajte da partner ejakulira u vas dok se ne porodite, i ne samo to –  koristite kondom za vreme seksa, s ciljem da se što bolje zaštite od infekcija.
AntonioDiaz/GettyImagesPlus

još iz kategorije