Priprema za porođaj masaža perineuma

Priprema za porođaj: Kako se izvodi masaža perineuma?

Ako se pitate šta je to što biste mogli učiniti da olakšate porođaj, odgovor je masaža perineuma (međice). Perineum je onaj deo između vaginalnog otvora i  anusa. Redovnom masažom on postaje fleksibilniji i lakše se rasteže prilikom porođaja. Sa masažama treba započeti između 34. i 36. nedelje trudnoće. Neke mame više vole da same masiraju perineum, ali možete zamoliti svog partnera da vam pomogne ako vam je to previše teško. Masaža se izvodi dva puta nedeljno.

Napomena: Za svaki slučaj, pre masaže, konsultujte se sa svojim ginekologom. Možda nekim trudnicama neće prijati.

Priprema za porođaj: Zašto je važna masaža perineuma?

Postoji više razloga za masažu perineuma:

  • Smanjuje se rizik od cepanja: Studije sugerišu da žene koje redovno vrše masažu perineuma drastično smanjuju potrebu za  epiziotomijom ili cepanjem tokom porođaja koje zahteva ušivanje.
  • Rasteže kožu: Masiranjem se povećava cirkulacija krvi u tom području. Osim toga, olakšava se rastezanje tkiva,  što može pomoći u smanjenju bolova tokom porođaja.
  • Priprema telo za porođaj: Masiranje perineuma može pomoći da se naviknete na osećanja koji ćete doživeti tokom porođaja. Osim toga, masaža deluje opuštajuće i lakše ćete se fokusirati kad dođe vreme za napinjanje (guranje).
  • Smanjuje potrebu za šavovima.
  • Smanjena bolnost međice nakon porođaja.
  • Bolja kontrola mišića dna karlice tokom porođaja.

Priprema za porođaj: Kako se izvodi masaža perineuma?

Korak 1: Operite ruke

Pre nego što počnete s bilo kakvom masažom, važno je da temeljno operete ruke blagim sapunom koji neće iritirati ovo delikatno područje. Najbolji savet: obavezno skratite i isturpijajte nokte kako biste izbegli ogrebotine.

Korak 2: Opustite se

Bitno je da se osećate prijatno. Masažu možete izvoditi u sedećem ili ležećem položaju. Noge su savijene u kolenu, Namestite se tako da vam bude udobno.

Priprema za porođaj: Korak 3: Započnite masažu

Koristite ulje za masažu perineuma koje može da se nabavi u apotekama i drogerijama. Takođe, možete koristiti bademovo i kokosovo ulje. Nemojte koristiti vazelin ili sintetička ulja. Masirajte perineum tri do pet minuta. Nauljiti palčeve ruku ako masažu izvodi sama trudnica, odnosno kažiprste ako masažu izvodi partner. Postavite palčeve oko 3-4 cm u vaginu i nežno, ali čvrsto vršite pritisak prema anusu. Zatim lagano gurajte palčeve u stranu kao da želite da rastegnete međicu.

Pažnja!

Masaža perineuma ne bi trebalo da bude bolna, ali važno je napomenuti da biste mogli osetiti nelagodnost kada prvi put počnete da je izvodite. Pre nego što počnete sa perinealnom masažom, preporučujemo vam da razgovarate sa svojim lekarom ili babicom kako biste bili sigurni da je ova tehnika prava za vas. Osim toga, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ako osetite jak bol tokom masaže. Morate biti veoma pažljivi i voditi računa o higijeni kako bi se izbegle komplikacije i infekcije!

 
DeanDrobot/gettyimages.co.uk

još iz kategorije