10 stvari koje rade svi roditelji uspešne dece

Uspešna deca često postaju uspešni ljudi, ali to se ne dešava slučajno. Ako se budete pridržavali ovih 10 stvari kojih se pridržavaju roditelji uspešne dece, i vaše dete će odrasti u čoveka kakav želite da bude.

1. Deca imaju redovne obaveze
Istraživanja su pokazala da deca koja dobijau obaveze u ranim godinama stiču osećaj odgovornosti, samopouzdanja i nove veštine. Zbog ovoga će kao odrasli moći da obavljaju različite poslovne zadatke bez potrebe da ih neko drži za ruku i proverava. Važno je samo da razdvojite obavljanje određenih poslova i džeparac, jer povezivanje nagrada sa obavezama može da smanji njihovu motivaciju.

2. Postavljaju visoka očekivanja
Postojanje realističnih visokih očekivanja je ključno za uspeh deteta. Deca vrlo često uspevaju da ispune ta očekivanja, a trik je da ona ne budu previsoka – već u skladu sa njihovim mogućnostima. Primera radi, deca koja imaju roditelje koji očekuju da idu na fakultet, uglavnom i odu na fakultet.

3. Razvijaju kontrolu
Deca moraju da budu naučena da kontrolišu svoj bes, ne traže odmah nagradu za učinjeno i izlaze na kraj sa sukobom kako bi uspela u životu.

4. Daju im prostora za neuspeh
Posao roditelja jeste da smanji rizik – ne da ga eliminiše. Uspešni roditelji razumeju da je neuspeh veliki deo uspeha. Iako se ovo čini čudnim, istraživanja su pokazala da deca više nauče iz neuspeha nego uspeha. Ma koliko obo roditelju bilo teško da gleda, neuspeh je veoma važna komponenta budućeg uspeha deteta.

5. Razvijaju društvene veštine
Društvena inteligencija je danas važna poput svake druge. sitraživanje koje je trajalo 20 godina i pratilo 700 dece otkrilo je da su ona sa razvijenim društvenim sposobnostima završavala fakultet i pronalazila posao do 25. godine.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije