Kada budući tata može osetiti bebine pokrete?

Kada budući tata može osetiti bebine pokrete?

Iako buduće mame mogu osetiti slabašne prve bebine pokrete još u periodu između 16. i 22. nedelje, budući tata ipak mora malo da pričeka. Da li vas interesuje kada budući tata može osetiti bebine pokrete?

Kada budući tata može osetiti bebine pokrete?

Većina žena prve pokrete svoje bebe sa svojim partnerom može podeliti u periodu između 20. i 24. nedelje trudnoće, dakle, na kraju drugog trimestra. Budući da su prvi pokreti koje buduća mama oseća dosta blagi, partner neko vreme neće biti u prilici da ih oseti koliko god pokušavao.

Kada jednom primetite da se pokreti osećaju i spolja, dozvolite partneru da stavi ruku na vaš stomak i pričeka da vaša beba ponovo bude aktivna. Ukoliko budete imali sreće, partner će moći da oseti kako beba udara.

Ukoliko u početku budući tata ništa ne oseća i pored sveg truda, sačekajte nekoliko nedelja. Može biti potrebno malo više vremena da osetite pokrete vaše bebe spolja. Može potrajati dok se udarci budu osećali spolja, posebno ukoliko ste gojazni ili ukoliko imate prednjačeću posteljicu, posteljicu na prednjem delu materice, koja ublažava ove udarce.

Svaka trudnoća je jedinstvena, a u nekim slučajevima budući tata može osetiti bebine udarce i pre 20. nedelje. U zavisnosti od debljine vašeg trbušnog zida i nivoa aktivnosti vaše bebe, pokreti se mogu osetiti i dosta ranije.

Kako trudnoća bude odmicala, i vi i vaš partner lako ćete moći da uočite kada se vaša beba kreće, i to čak bez dodirivanja stomaka. Kako beba u stomaku raste, tako pravi veće pokrete celim telom, i vaš stomak će se talasati dok beba udara nogama, rukama i dok se rasteže. Budite strpljivi i vi i vaš partner.

Ukoliko ste prvi put trudni, možda će vam trebati više vremena da prepoznate bebine prve pokrete u vašem stomaku koji se zapravo mogu osetiti. U svakoj sledećoj trudnoći prepoznaćete ove pokrete još ranije jer ćete znati šta treba da očekujete.
Jovana Jevtić

AntonioGuillem/Getty Images Plus

još iz kategorije