11.04.2016 Vaspitanje

Kako raditi na dečjem samopouzdanju?

Kaže se da vaspitanje dolazi iz kuće, ali i mnogo drugih stvari, kao što su saosećanje, hrabrost i, za decu veoma važno, samopouzdanje. Evo nekoliko saveta kako „jačati“ samopouzdanje kod mališana…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Između vršnjačkog nasilja i previše kritičkih medija, deca danas imaju niže samopouzadanje nego ikada ranije. I dok kao roditelji, iako želimo, ne možemo da utičemo na ono što se dešava u školi i što se piše u časopisima, postoji nešto što možemo učiniti za svoju decu, a to je da stvorimo dom gde će moći da grade svoje samopouzdanje. Sa samo nekoliko promena, možete kreirati siguran prostor koji će doprineti jačem samopoštovanju vaših mališana.

Hvalite decu

Ali ne previše! Dok česte kritike mogu da poljuljaju dečje samopouzdanje, obilje komplimenata može povećati njihov ego i prouzrokovati druge probleme. Pohvalite ih za dobro obavljen posao (ili nekad iz čista mira) i nemojte da se plašite da pružite konstruktivnu povratnu informaciju kada je to potrebno.

Pokažite im naklonost

Iznenadili biste se kada biste znali koliko zagrljaj i “Volim te” mogu da utiču na samopouzdanje dece. Ne samo da ćete decu podsetiti da vam je stalo do njih, već ćete ih ohrabriti da i sami pokazuju emocije, što će im pomoći da se lakše izbore sa problemima u budućnosti.

Zabranite negativnost

Znamo – lakše je reći nego uraditi. I takođe nije u potpunosti realno, jer svi imamo svoje žute minute, a to je teško držati pod kontrolom. Međutim, krenite od sitnica, pa tako izbegavajte ili zabranite izgovaranje ružnih ili negativnih reči (kao što su “debeo”, “ružan”, “glup”). Naravno, deca ove reči mogu da čuju na ulici ili vrtiću, ali ako ih zabranite u svom domu, stvarate ambijent koji je siguran onda kada se dete oseća loše.

Budite dobar primer svojoj deci

Kao što izreka kaže: “Iver ne pada daleko od klade”. Ukoliko vi koristite pogrdne reči ili odustajete već na prvom izazovu, vaša deca će slediti vaš primer. Smatrajte ovo kao priliku ne samo da izgradite samopouzdanje svoje dece, već i da vi postanete bolji.

Provodite više vremena zajedno

Razumljivo je da je svakoj mami potrebno vreme samo za sebe, ali previše takvog vremena može učiniti da se vaše dete ne oseća dovoljno voljenim. Iz tog razloga isključite telefon i budite što više možete sa decom. Ukoliko sa njima izađete u šetnju ili večerate zajedno, stvorićete im utisak da su važni, što veoma doprinosi izgradnji samopouzdanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije