17.09.2014 Zanimljivosti

Tigrovi, meduze ili delfini: Koji ste vi tip roditelja?

Nakon što je autorka knjige Battle Hymn of the Tiger Mother Ejmi Čua opisala stil odgajanja svojih roditelja kao „tigrovi roditelji“, ovaj izraz je sve češće počeo da se upotrebljava. Uskoro su se skovali i termini „roditelj Meduza“, „roditelj Delfin“, a u nastavku saznajte kojoj grupi roditelja vi pripadate.

Clipboardmame

Roditelji Tigrovi

Roditelji Tigrovi bave se mikro upravljanjem detetovog života kako bi postigli ono što žele, odnosno usmerili dete na put za koji misle da je pravilan. Ovaj tip roditeljstva potiče od azijskih zemalja u kojima je vrlo važno da dete postigne vrhunske rezultate. Roditelji Tigrovi puni su ljubavi i podrške, ali ni u kom slučaju nisu popustljivi i ne propuštaju adekvatno kazniti dete kad napravi nešto loše. Kod deteta pokušavaju probuditi smisao za samokontrolu i disciplinu. Zbog svega toga, deca ih znaju doživljavati kao hladne, ali ne i odsutne.

Roditelji Meduze

Roditelji meduze potpuna su suprotnost od Tigrova i imaju pomalo hipijevski pristup odgajanju. Ne veruju u kazne i preblagi su prema svojoj deci. Nemaju stroga pravila, ne postavljaju ciljeve i ne traže previše od deteta. Žele da njihova deca sama zaključe šta žele da rade i da nauče šta je dobro, a šta loše. Upravo zbog toga, deca roditelja Meduza ponekad znaju da budu bez fokusa, pa besciljno tumaraju životom.

Roditelji Delfini

Roditelji Delfini balansiraju između dve velike suprotnosti kao što su Tigrovi i Meduze. Čvrsti su, ali istovremeno suosećajni. Imaju zadate ciljeve i pravila kojih se treba pridržavati, ali cene kreativnost i fleksibilni su kad su dogovori s detetom u pitanju. Važno im je usmeriti dete, ali i imati dobar odnos s njim, pomoći mu da se izgradi kao osoba koja se sama može snaći u životu, a koja opet neće „gaziti po tuđim leđima“ da bi došla do sopstvenog cilja.

Izvor: index.hr, M. G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije