Dojenje – bilo kad i bilo gde

Uz savete i predloge naših stručnjaka, ovog leta dojte bebu u parku, na plaži ili u svom omiljenom kafiću…

Foto: Guliver/Thinkstock

S lepim vremenom i dužim danima normalno je da ćete mnogo više vremena provoditi napolju nego u kući. To znači da ćete bebu hraniti na raznim neobičnim i lepim mestima. A ako dojite, imaćete veliku prednost u vidu neograničene količine uvek sveže hrane, idealne temperature. Ali, to takođe znači da ćete možda pokazati dojke na javnom mestu. Dok se neke od nas lako i bez ustručavanja presvlače u svlačionici među nepoznatim svetom, druge će se uvek opredeliti za intimu kabine. I to je sasvim normalno! Naravno, svaka žena ima pravo da doji na javnom mestu, ali i da se u svakom trenutku oseća prijatno i opušteno. Ako osećate nelagodu na pomisao da ćete bebu morati da dojite u parku ili u prepunom kafiću, postoje brojni načini da sebi olakšate.

PERSPEKTIVA
Ako niste sasvim opušteni da dojite na javnom mestu, možete najpre vežbati kod kuće. Postavite fotelju ili stolicu ispred ogledala i nekoliko sledećih podoja obavite gledajući kako to zapravo izgleda. Otkrićete da vam se zapravo uopšte ne vidi mnogo tela, jer bebino telo i glava zaklanjaju pogled na sve vaše otkrivene delove tela. Prilikom postavljanja bebe na početku ili sklanjanja na kraju dojenja moguće je da se vidi malo više kože, ali vežbanjem možete postati veoma brzi u tome, tako da čak ni onaj ko vas posmatra ne može videti skoro ništa.

Pročitajte i… Ne, dojenje ne mora da boli!

PROMENA AMBIJENTA
Ako ste dosad bebu uglavnom dojili u mirnom okruženju svoga doma, predlažemo vam da oboje počnete da se navikavate na sredinu u kojoj ima više prirodne svetlosti, više buke i dešavanja. Upalite TV ili pustite muziku malo glasnije, podignite roletne i sklonite zavese. Pričajte bebi dok je dojite ili glasno pevajte. Ona će možda biti malo zbunjena u početku, ali će se vrlo brzo navići i smiriti. I vi treba da se naviknete na dojenje u javnosti. Dojenje se odvija mnogo lakše kad ste smireni i srećni, jer mozak tada luči više oksitocina, hormona koji podstiče laktaciju i doprinosi osećaju opuštenosti.

A ako ste nervozni i pod stresom, mozak neće proizvoditi dovoljno oksitocina, zbog čega i samo dojenje može biti otežano, jer će bebi biti teže da vuče, a na vas će to izvršiti dodatni pritisak. Da biste se navikli na dojenje na javnom mestu, pozovite prijateljice na kafu u vreme kad obično dojite bebu.
Sledeći korak je da se naviknete na dojenje u prijateljskom okruženju, kao što su razne grupe za bebe i mame, ili tokom savetovanja o dojenju. Kad ste okruženi dobronamernim osobama, koje vam u svakom trenutku mogu pružiti pomoć i podršku, prestaćete da budete usredsređeni samo na sebe i svoj osećaj među ljudima, opustićete se i vrlo brzo primetiti kako je dojenje zapravo sasvim jednostavna, prirodna i laka stvar. Kad se osetite dovoljno sigurni u sebe, probajte da dojite bebu u omiljenom kafiću, ali prvi put obavezno povedite i prijateljicu, jer u društvu je sve lakše!

RADITE ONO ŠTO VAMA ODGOVARA
Ako niste tip osobe koja može da sedi usred prostorije pune ljudi i mirno doji dok ih gleda u lice, nemojte se terati da to budete! Sasvim je u redu i normalno da im okrenete leđa dok dojite bebu. Ako ste u društvu prijateljice, ne stidite se da joj otvoreno kažete šta vam prija i šta bi vam više odgovaralo. Zamolite je da se zamenite za mesta ako mislite da će vam tako biti prijatnije. Ukoliko ste navikli da gledate bebu i usredsredite se samo na nju kako biste se opustili prilikom dojenja, recite prijateljici da je to razlog zbog kojeg ćete malo ćutati. A ako ste pak sami u kafiću, stavite slušalice i slušajte neku laganu ili opuštajuću muziku, koja će vam pomoći da se isključite i usredsredite samo na ono što vama prija u tom trenutku.

Moje iskustvo
Nabacite osmeh na lice i setite se da činite predivnu stvar. Prvi put kad sam dojila bebu na javnom mestu, imala sam osećaj da svi vide moju bradavicu! Ne zaboravite da bebina glava zaklanja veći deo dojke i da, zapravo, i nema šta da se vidi! Sanja (30), majka Petre (16 meseci)

MARAMA ZA DOJENJE
„Marama za dojenje bila mi je od ogromne pomoći jer nisam morala da brinem hoće li skliznuti ili ima li beba dovoljno vazduha, pošto ona ima otvor na vrhu. U svakom trenutku sam mogla da proverim ima li beba dobar hvat i šta tačno radi.“
Kristina, mama Hane (18 meseci)

9 koraka do opuštenog dojenja na javnom mestu

SAMOPOUZDANJE
Zaboravite na grudnjake za dojenje i kupite sebi predivnu letnju haljinu u kojoj ćete se osećati prijatno i lepo, a koja će biti veoma zgodna za lako dojenje.

SLOJEVITOST
Bodi potkošulje olakšaće vam dojenje na javnom mestu, pa ih nabavite nekoliko. Nosite ih ispod majice ili bluze koju ćete prilikom dojenja samo zadići, a stomak će vam ostati prekriven. Ako nosite košulju, ispod možete obući dve bodi potkošulje, tako da jednu zadignete a drugu spustite, s otkopčanom košuljom. Jednu od njih možete nositi tako da su joj leđa napred, kako biste lakše pristupili dojkama.

NASLONITE SE
Ukoliko beba tokom dojenja često pušta dojku, zavalite se unazad dok sedite. Ovaj položaj pomoći će vam da se osećate opuštenije, a bebi će tako biti lakše da bradavicu ne pušta dok sisa. Ako je i pusti, glava će joj i dalje prekrivati gotovo celu vašu dojku.

LUPKANJE PO GUZI
Ako je beba malo veća i tokom dojenja joj lako odvrate pažnju spoljašnji zvuci, pa podiže glavu i okreće se, uvek uza se imajte pamučnu pelenu kojom ćete se blago prekriti. Tokom dojenja nežno je lupkajte po guzi i mumlajte neku pesmicu kako biste je odvratili od onoga što se dešava oko vas.

UMOTAJTE SE
Ako ćete se prijatnije osećati potpuno prekriveni, nosite sa sobom prozračnu maramu ili laganu pamučnu pelenu, kojom ćete izbeći pregrevanje. Mnoge majke pelenu ili maramu koriste samo na početku i na kraju dojenja, kad je veća mogućnost da će se malo dojke pokazati, a tokom dojenja je drže prebačenu preko ramena. Nabavite jako veliku i široku svilenu maramu ili laganu pamučnu pelenu, krajeve joj podvucite ispod grudnjaka i zaklonite bebu i grudi za opušteno dojenje.

TUPFERI
Ponekad se desi da iz dojke iz koje ne dojite tokom hranjenja iscuri malo mleka. Da biste izbegli potrebu za presvlačenjem na otvorenom ili na javnom mestu, najbolje je da u torbici nosite tupfere za grudi i da, neposredno pre bebinog obroka, stavite jedan na dojku kojom ne dojite.

UPOSLENI PRSTIĆI
Ogrlice za mirno dojenje idealan su način da uposlite male prstiće tokom dojenja i tako bebi pomognete da se usredsredi na hranu, a ne na okolne zvuke i svetlost.

MARAME ZA NOŠENJE
Marame za nošenje beba vrlo su praktične i udobne za dojenje, ali najbolje bi bilo da se pre njihovog korišćenja napolju uvežbate kod kuće, kako biste znali na koji način treba da je uvežete i koliko da je opustite prilikom dojenja. Najvažnije je da budete sigurni da beba ima dovoljno vazduha i da joj nije pretoplo.

DRŽANJE SUPROTNOM RUKOM
Kad bebu držite suprotnom rukom od dojke na kojoj je dojite, kontrolišete kretnje i položaj njene glave, pa ako i pusti bradavicu tokom dojenja, dojka neće biti izložena pogledima. Ukoliko bebu dojite na desnoj dojci, držite je podlakticom leve ruke, a prstima šake pridržavajte joj glavu ispod ušiju, tako da vam je dlan između bebinih ramena. Neka bebin stomak bude priljubljen uz vaš, a drugom rukom osigurajte potporu za kosi vertikalni položaj, koji je mnogo bolji od horizontalnog.

Slične tekstove naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama & beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. oktobra!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije