Izmlazanje majčinog (humanog) mleka: četiri najčešća pitanja

Dojenje, za mlade mame, u početku može biti stresno: kako da se namesti, kada i koliko da traje podoj, da li i kada da dohranjuje bebu… Uz sva ta pitanja, ono što dodatno može da ih zbuni tiče se izmlazanja koje u prvo vreme može delovati komplikovano.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koji metod izmlazanja izabrati?

Mamama koje planiraju da redovno doje preporučuje se izmlazanje električnom pumpicom, koja može da izmlaza mleko iz obe dojke istovremeno. Pumpice za izmlazanje su odlične jer se mleko skuplja direktno u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije iz spoljne sredine.
Ako majka nije u mogućnosti da nabavi baš tu, važno je da odabere onu koja joj odgovara i sa kojom će lako baratati. Dobro proveriti kvalitet delova, kako prilikom izmlazanja mleko ne bi negde curilio. Poželjno je da dojilja odabere pumpicu čiji će kupolasti deo u potpunosti prijanjati na dojku, jer u suprotnom izmlazanje može biti bolno.
Ukoliko se majka odluči da mleko izmlaza ručno, najvažnije je da bude opuštena. Čistim rukama potrebno je lagano izmasirati dojku kružnim pokretima koji idu od korena dojke ka bradavici, preko cele površine dojke. Posle lagane masaže dojka je “pripremljena” za izmlazanje.
Izmlažete se tako što dojku uhvatite palcem i kažiprstom u delu gde počinje areola (tamnji deo bradavice), a zatim lagano gurnite prstima ka grudnom košu i pritisnite prste jedan ka drugome. Nakon toga, oba prsta gurnite lagano ka bradavici.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije