30.10.2016 Trudnoća

Četiri najčešća problema koji vas mogu zadesiti u trudnoći, a kojima se uopšte niste nadali

Ne kaže bez razloga da je trudnoća drugo stanje. Tada mogu da se jave problemi i oboljenja koje žena do trudnoće nije osećala, a najčešći su malokrvnost, urinarne infekcije, povišeni krvni pritisak i gestacijski dijabetes (trudnički šećer). Evo kako se nositi sa tim problemima…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

MALOKRVNOST-ANEMIJA

Ovo je jedan od najčešćih problema koji se javlja u trudnoći. Na samom početku trudnoće obično je količina gvožđa u krvi zadovoljavajuća, jer se ne troši zbog izostanka menstrualnog ciklusa, i većina trudnica na samom početku trudnoće ima zadovoljavajuću krvnu sliku, kaže dr sci med. Mima Fazlagić, koja je za trudnice napisala i priručnik „Deset koraka za zdravu trudnoću“.

– Međutim, kako beba počinje da raste i razvija se, od drugog trimestra ona troši majčine rezerve gvožđa i dolazi do slabljenja krvne slike. Osnovna stvar koju morate znati je da laboratorijski rezultati imaju drugačije referentne vrednosti u trudnoći. Trudnice često uzimaju terapiju gvožđem čim primete malo nižu vrednost hemoglobina, ali to nije ispravno. Terapiju gvožđem ne bi trebalo uzimati nikako pre provere koncentracije serumskog gvožđa. Samo ako je ono nisko, ima opravdanja za uzimanje terapije. Kod trudnica se najčešće dešava da hemoglobin bude niži, a koncentracija gvožđa normalna, čak i povišena, a onda je prava terapija da se potrudimo da se to gvožđe aktivno veže u hemoglobin, što se postiže ishranom i vitaminima – kaže dr Fazlagić.

URINARNA INFEKCIJA

Trudnice imaju učestalu potrebu za mokrenjem i zbog pritiska materice bešika se nikada potpuno ne isprazni. Takvo stanje bešike pogoduje stvaranju peska i umnožavanju bakterija u njoj.

– Postoji jedno stanje karakteristično za trudnice, a koje se u medicini naziva asimptomatska bakteriurija, što označava veliku koncentraciju bakterija u urinu, a bez pratećih simptoma vezanih za urinarnu infekciju. Ovo stanje upravo nastaje zbog promena u trudnoći. Zbog toga se rade redovne analize urina i ako one ukazuju na problem, radi se urinokultura. Pravilo je da ako ima 100.000 bakterija i više u mililitru urina, lekar prepisuje antibiotik pogodan za trudnice, a prema antibiogramu, a ako je koncentracija bakterija manja, preporučuju se urološki čajevi napravljeni za trudnice, uz ponovljene kontrole. Problemi sa infekcijama i sa peskom u mokraćnim kanalima mogu izazvati veoma jake bolove koji preplaše trudnicu. Kod pojave takvog stanja neophodno je hitno potražiti lekarsku pomoć – kaže dr Fazlagić.

Ona kaže da je najbolja preventiva za probleme sa mokraćnim kanalima i bešikom uzimanje urološkog čaja za trudnice u količini od 3-4 šolje dnevno.

– Tako se vrši ispiranje bešike i smanjuje rizik od razmnožavanja bakterija i taloženja peska – napominje dr Fazlagić.

Nastavak teksta na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije