Kako pobediti anemiju?

Sve je više beba i mališana mlađih od tri godine koji pate od malokrvnosti, nedostatka gvožđa u krvi. Evo šta svaki roditelj treba da zna o ovom poremećaju…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U najvećem broju slučajeva, anemija (malokrvnost) je posledica nedostatka gvožđa, glavnog sastojka krvnog pigmenta hemoglobina čija je osnovna funkcija da prenosi kiseonik do organa i tkiva. Dobra vest je to da ovaj poremećaj kod dece uglavnom nije opasan, a da su njegovi glavni uzročnici nepravilna ishrana i previše grickalica i slatkiša.

”Snižen nivo hemoglobina u krvi uzrokuje manjak kiseonika u tkivima, što se odražava na njihovu funkciju. Ipak, treba znati da anemija izazvana deficitom gvožđa uglavnom ne zadaje mnogo glavobolje ni lekarima ni roditeljima, jer se vrlo lako leči i prevenira”, kaže docent dr Jovanka Kolarović, načelnik Odeljenja za hematologiju Centra za hematologiju i onkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Kako prepoznati poremećaj?
Bledilo lica nije pouzdan znak anemije, jer su neka deca jednostavno svetlije puti.
”Međutim, ukoliko to nije slučaj, a pritom su mališanu bledi usne i sluzokoža (to je pouzdaniji znak anemije nego bledilo kože), ako je umorno, malaksalo, dosta spava i lako se zamara, teže se koncentriše na igru – vreme je da se proveri njegova krvna slika”, ističe dr Kolarović.

Dijagnostika
Smanjena koncentracija hemoglobina najpouzdanije se utvrđuje analizom krvne slike, ali postoje i drugi parametri što ukazuju na malokrvnost, kao što su broj i veličina eritrocita (crvenih krvnih zrnaca).
”Kad se utvrdi da je reč o anemiji, lekar treba da odredi vrstu poremećaja”, naglašava dr Jovanka Kolarović.

Kako nadoknaditi gvožđe?
Najbolji izvor gvožđa je meso, mada ovog minerala ima i u crvenom i zelenom povrću, kao i u prirodnim sokovima, ali je njegova iskoristljivost iz tih namirnica slabija usled zastupljenosti soli. Roditelji treba da znaju da je svako meso dobar izvor gvožđa, ali i sve druge namirnice životinjskog porekla, poput, recimo, žumanceta, mogu obezbediti dovoljnu količinu ovog minerala.
Međutim, malokrvnost se ne može izlečiti samo hranom bogatom gvožđem, koje se inače teško resorbuje, pa, shodno tome, ozbiljniji oblici zahtevaju primenenu preparata koji sadrže ovaj mineral. Korekcija ishrane je dobra preventivna mera i može da pomogne ako je reč o blažim slučajevima malokrvnosti.

Kliknite dalje za nastavak teksta —>
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije