15.05.2015 Zdravlje deteta

Eterična ulja u borbi protiv kašlja kod mališana

Mala deca nemaju dovoljno jak imunitet, jer se imunološki sistem postepeno razvija od rođenja i sazreva u periodu od oko 15 godina. Međutim, uz nekoliko kapi pravog ulja pored kreveta ili umasiranog ne predelu grudi pomoći će vašem detetu da lakše spava, s tim što treba se paziti da dete ne proguta ulja.

Za začepljen nos pomaže nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili kajeputa u aroma lampici, savetuje aromaterapeut Matilda Ivaniš Knez.

Ako je stanje teže, dodaje, kap tih ulja stavi se u pola litra vrele vode i inhalira se dete pod peškirom, zatvorenih očiju zbog sluznice. Za veoma malu decu, kako se ne bi opekla, sigurnije je kapnuti kap ulja na vaticu i ostaviti pokraj krevetića.

“Osnovno je da se koriste samo organska kvalitetnija ulja vrhunske čistoće jer imaju veću delotvornost. Ulja na deci ne koriste se preventivno, posebno ne kod mlađih od dve godine, i uvek se treba posavetovati sa stručnjakom”, kaže Knez, koja je i inženjerka prehrambene tehnologije, kao i savetnica za eterična ulja.

Uvek se treba savetovati sa stručnjakom i paziti da dete ne proguta ulje, dodaje ona.

Eterična ulja mogu se, pojašnjava, koristiti za ublažavanje gotovo svih tegoba koje prate viroze i prehlade. Delotvorna su protiv kašlja i začepljenog nosa, a mogu zaštititi i nežnu dečju kožu, koja se zimi često suši ili peruta.

Za suvi kašalj kod dece starije od dve godine treba u 50 ml bademovog ulja dodati pet kapi lavande i dve kapi (germanske) kamilice i to umasirati na grudi.

Aromaterapijom se može ojačati imunitet jer su, kaže ona, ulja antiseptici, pa deaktiviraju mikrobe i jačaju naš odbrambeni mehanizam.

Izvor: Yumama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije