09.08.2015 Zdravlje deteta

Savetujemo vas: Kako pravilno spakovati užinu klincima

Domaća, sveže pripremljena užina je uvek bolji izbor za vašeg školarca od kupovnih grickalica, sendviča, kiflica i krofni ali sve dok pratite neka jednostavna pravila.

Unapred pakovani obroci za užinu veoma lako mogu postati izvor zaraze i trovanja hranom ako ne poštujete neka osnovna pravila. To nikako ne znači da treba da paničite i prestanete sa pripremom domaće užine jer kako se lako prenose, trovanja hranom se veoma lako mogu i sprečiti.

Donosimo vam savete kako da pravilno pakujete užinu za vaše klince.

Pravilno koristite pribor. Kad pripremate hranu za klince uvek koristite posebne daske za rezanje, posude i noževe. Čak i ako nakon rezanja mesa dobro isperete dasku za rezanje pre nego na njoj režete povrće, postoji velika mogućnost zaraze i zato obavezno koristite posebne posude i noževe za meso i povrće.

Dobro perite voće i povrće. Sveže voće i povrće su glavni prenosnici zaraze i zato ih pre nego ih nasečete u kutiju za užinu svojim klincima, dobro operite.

Hranu dobro termički obradite. Ukoliko svojoj dečici pakujete kuvani obrok za školu onda se potrudite da bude savršeno dobro skuvan. Sve namirnice bi trebalo da budu zagrejane na najmanju temperaturu od 70 C, jer je to temperatura na kojoj bakterije ne mogu preživeti duže od nekoliko sekundi. Isto tako tople obroke spremite u termos posude da tokom dana ne izgube temperaturu.

Kvarljive namirnice neka uvek budu hladne. Mleko, jogurt, sirevi, tunjevina i piletina su namirnice koje je da bi sačuvale svežinu potrebno čuvati na hladnom mestu i nikad ih ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. To znači da ćete ove namirnice u kutije za užinu morati pakovati sa pakovanjima leda.

Pranje ruku kao dobra preventiva. Ljudske ruke su veoma često prenosnici bakterija i virusa posebno kad je u pitanju trovanje hranom. Deci u kutiju za užinu obavezno spakujte i dezinfekcijske vlažne maramice kojima će dobro obrisati ruke pre i posle svakog obroka u školi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije