26.05.2015 Zanimljivosti

Kako proveriti kvalitet maslinovog ulja?

Rezultate će vam najbolje pokazati vaš frižider. Stavite ulje u frižider na više od 10 sati, ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima svoje mane. Naime, masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a, recimo, suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će se maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstra devičansko maslinovo ulje trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Više o ovome pročitajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije