12.08.2014 Zanimljivosti

„Mali princ“ kao porodična terapija

Slavni roman „Mali princ“ francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija postao je i zvanično terapeutsko sredstvo – sudskom odlukom u argentinskom gradu Rosario.

mali princ

Prema sudskoj presudi, razvedeni par mora da čita svojoj deci delo slavnog pisca i avijatičara svakog meseca jednom nedeljno. Sud je zaključio da će otac i majka tako bolje shvatiti svoje potomke i „videti u njima ličnosti“.

Uz „Malog princa“, obavezna lektira za decu bivših supružnika je i „Etika za Amadora“ španskog filozofa i romanopisca Fernanda Savatera, kao i Konvencija o pravima deteta.

Krajem jula je, inače, obeležena 70-godišnjica smrti Egziperija, koji je poginuo leteći avionom tokom izviđačkog zadatka 31. jula 1944. godine.

„Mali princ“ je prvi put objavljen u aprilu 1943. u Njujorku, na francuskom jeziku. Postao je najprevođenije delo frankofone književnosti – objavljen je na čak 270 jezika širom sveta.

Egziperi je napisao više članaka, priča i romana, među kojima su najpoznatiji „Pravac jug“ (1928), „Noćni let“ (1931), „Zemlja ljudi“ (1939), „Ratni pilot“ (1942), a posle smrti objavljeni su mu romani „Citadela“ (1948) i „Smisao života“ (1956).

Izvor: Tanjug




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije