24.08.2015 Začeće

Budućnost roditeljstva: Izračunajte kada je pravo vreme za bebu

Jedno, dvoje ili troje dece? Nedoumica je sa kojom se većina parova susreće u jednom trenutku zajedničkog života. Ali, od sada će u planiranju potomstva moći da im pomogne poseban kompjuterski program…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ukoliko niste sigurni kada bi trebalo da „radite“ na bebi, od sada će u odlučivanju i planiranju porodice moći da vam pomogne kompjuterski program, koji su osmislili stručnjaci sa Erazmus univerziteta u Roterdamu u Holandiji.

Poseban kompjuterski model može da izračuna u kojim godinama života treba da planirate prvo dete, zatim drugo ili treće, u zavisnosti od želja, bilo da želite prirodno da zatrudnite, ili putem vantelesne oplodnje! Program može, tvrde izumitelji, najpribližnije da odredi u kojem trenutku života ćete imati najviše uspeha za oplodnju.

Za one koji žele samo jedno dete, a ne žure da se ostvare kao roditelji, model preporučuje da se počne sa pokušajima začeća u 32. godini, jer je tada šansa da se zatrudni prirodnim putem 90 odsto. Za one koji žele tri potomka najbolje bi bilo da počnu već u 23. godini. Ako budu čekali do 35. godine, šanse da postignu tri trudnoće su pola-pola.

Pročitajte i… Pomerene granice rađanja: Žene postaju majke posle četrdesete

Preporuke su bazirane na osnovu mnoštva podataka i ne mogu precizno da daju pojedinačne prognoze. Naravno, stvari nisu tako jednostavne u realnom životu, ali cilj programa je da pomogne parovima u planiranju porodice.

Ideja dr Dik Habeme sa holandskog univerziteta, inače jednog od tvoraca programa, bila je da potpomogne širenje porodice, jer je trend rađanja prvog deteta posle tridesete godine značajno porastao u svim zemljama sveta.

Na primer, žene u Velikoj Britaniji u proseku dobiju prvo dete u 28. godini, dok su u Italiji, Španiji i Švajcarskoj prvorotke starije od 30. U SAD broj žena koje rađaju u dvadesetim odavno se spustio na minimum, dok je značajno porastao broj onih koje postaju majke tek posle 35. godine.

Kliknite dalje za nastavak teksta —>




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije