20.11.2016 Saveti

Kako da najbolje upoznate svoje dete?

Vaše dete ima svoju ličnost koju iskazuje već od malena. Glavne crte će ostati tu celoga života i važno je da ih, kao roditelj, razumete kako biste imali što bolji odnos. Ovo će vam omogućiti da ga bolje shvatite, budete bolji roditelj i ostvarite jaku vezu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pripremite puno strpljenja i pratite sledeće savete kako biste uspeli da dobro upoznate vaše dete:

Posmatrajte ponašanje deteta još dok je sasvim malo
Posmatrajte dete u različitim svakodnevnim aktivnostima i obratite pažnju na to kako se igra, šta voli da jede, kako crta i kada, koliko sna mu je neophodno, kako komunicira sa drugima i sl. Ovo posmatranje će vam pomoći da izvučete nekoliko glavnih, karakterističnih crta vašeg deteta. Obratite pažnju, na primer, da li vaše dete lako prihvata promene ili mu je potrebno neko vreme da se navikne na novu situaciju (na primer kada ste u gostima ili kada neko dođe kod vas). Ako imate više od jednog deteta morate znati da su braća i sestre međusobno različiti i da njihove glavne karakteristike ne moraju biti slične.

Provodite vreme sa vašim detetom
Da biste bolje upoznali vaše dete neophodno je da provodite dovoljno vremena zajedno. Uključite se u njegov život, upoznajte njegove drugare. Ono će na ovaj način biti slobodno kada je u vašem društvu. Ako imate puno obaveza, odvojite trenutak da mu objasnite zasto niste tu i organizujte više zajedničkih momenata čim za to imate priliku. Važno je da dete zna da ste uvek tu za njega.

Postavljajte pitanja
Ova pitanja treba da budu jednostavna kako bi detetu bilo lako da odgovori na njih čak i ako je sasvim malo. Odgovori će vam pomoći da ga bolje razumete, da mu dozvolite da iskaže svoja osećanja i saznate ako ima bilo kakvih problema u vrtiću ili školi. Na primer: Koji ti je bio omiljnei deo današnjeg dana?

Naučite dete odgovornosti
Počnite već od malena i pomozite detetu da shvati da je odgovorno za svoje postupke. Počnite od jednostavnih stvari i pohvalite ga kada nešto uradi dobro. Na primer, dete koje skupi igračke za sobom pokazuje da je odgovorno. Ohrabrite ga, pohvalite i pomoćićete mu da shvati šta znači biti odgovoran i nezavistan.

Slušajte vaše dete
Dete očekuje da ga ozbiljno shvatite kada vam nešto priča. Saslušajte ga zato bez osuđivanja, pokušajte da razumete njegov pogled na stvari i način razmišljanja. Ako se ne slažete, objasnite mu polako zašto i nikako ga nemojte napadati. Vi treba da ste tu da pružite podršku i naglasite da ga volite čak i ako je negde pogrešilo.

Ulijte mu samopouzdanje
Roditelji su primarne figure u životu deteta i osobe koje imaju glavni uticaj na izgradnju samopuzdanja kod deteta. Pomozite vašem detetu da bude sigurno, samouvereno i puno samopouzdanja, da ima pozitivno mišljenje o sebi, da samo rešava probleme i da ne posustaje pred preprekama. Kako biste u tome uspeli imajte nemojte porediti dete sa drugima, hvalite uloženi trud, podstičite upornost i strpljenje, jer će samo tako naučiti da se svaki trud kad-tad isplati i da vredi pokušati.

Pitajte dete za mišljenje u donošenju odluka
Dete će se osetiti važnim ako mu pružite priliku da bude deo procesa donošenja porodičnih odluka. Tako će postati odgovornije i zrelije. Neka učestvuje u odlukama kao štu preuređenje sobe, organizovanje izleta ili putovanja, na primer. Vaš zadatak je da shvatite kako dete razmišlja i da mu se ne smejete kada kaže šta misli. Ovo će nadograditi detetovo samopouzdanje i naučiti da donosi prave odluke, bile one male ili velike.

Budite u toku sa interesovanjima vašeg deteta
Interesovanja vašeg deteta će se menjati kako raste i potrebno je da budete u toku kako biste ostali u kontaktu sa vašim detetom. Razgovarajte redovno o omiljenim predmetima u školi, o igrama koje voli da igra, omiljenim pesmama, pevačima i sl. Idite zajedno u bioskop i gledajte film koji ono izabere. Sve ove stvari će pomoći da ojačate međusobnu vezu i bolje razumete vaše dete.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije