Foto: Bakina Kujna
Sastojci:
400 ml piva
400 g brašna
600 g fileta soma
2 crvene paprike roge
300 g šampinjona
1 limun
mešavina začina
prstohvat belog luka u prahu
ulje za prženje
Priprema:
1. Filete soma, ukoliko su zamrznuti, dobro ocediti i iseći na trake.
2. Beli luk u prahu pomešati s 50 g brašna, pa dobijenom smesom posuti iseckanu ribu.
3. Posebno sjediniti pivo sa preostalim brašnom, pa umutiti žicom da bi se dobila ujednačena smesa bez grudvica. Začiniti po ukusu.
4. U dubljem tiganju ugrejati ulje. Trake od ribe spuštati u smesu od piva i brašna, ocediti pa pržiti na vrelom ulju s obe strane dok ne porumene. Vaditi na papirnu salvetu da upije suvišnu masnoću.
5. Papriku očistiti i iseći na kocke, šampinjone na četvrtine. Povrće propržiti na ulju da omekša.
6. Prženu ribu poprskati sokom od limuna i poslužiti je uz prilog od povrća.