Foto: Bakina kujna
Sastojci:
450 g pelata paradajza
2 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
1 kašičica šećera
2 ravne kašike morske soli
150 g zelenih maslina bez koštica
400 g kratkih makarona
400 g šampinjona
origano
Priprema:
1. Beli luk očistiti i iseći na listove, pa propržiti na malo maslinovog ulja da zamiriši.
2. Dodati samleveni pelat paradajza i šećer, te kuvati na umerenoj temperaturi oko 5 min.
3. Masline iseći na kolutove i dodati u sos od paradajza. Nastaviti s kuvanjem još 5 min.
4. Šampinjone iseći na listove i u odvojenom tiganju propržiti na vrelom ulju, te dodati u umak od paradajza.
5. Posebno u lonac sipati 4 l vode, dodati 2 kašike morske soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti testeninu i kuvati je 8 min. dok ne postane al dente, pa je ocediti od suvišne tečnosti i dodati u umak od paradajza. Začiniti origanom po ukusu i polako promešati. Poslužiti dok je još toplo.