Ako smatrate da je trudnoća idealna prilika da uživate u hrani bez dodatnog osećaja krivice – grešite! Prekomerno gojenje može narušiti zdravlje bebe i zakomplikovati porođaj…
Foto: Gulliver/Thinkstock
Prvo tromesečje: od 1. do 12. nedelje
Bilo da je reč o prvoj ili petoj trudnoći, do 12. nedelje ne bi trebalo da se ugojite više od dva kilograma. U ovoj fazi vaša beba je veoma mala (u trećem mesecu ima samo 14 g). Materica i placenta odgovaraju njenoj veličini i nema baš mnogo amnionske tečnosti. Neke trudnice u prva tri meseca osećaju mučninu i povraćaju, pa čak i smršaju.
Ako ste mršaviji
Između osme i desete nedelje lekar će vas izmeriti i odrediti indeks telesne mase (ITM), čije normalne vrednosti iznose između 18,5 i 25. Ako ste mršavi i vaš ITM je ispod 18,5, možda će vas posavetovati da se tokom trudnoće ugojite malo više od proseka – 12 do 18 kilograma. To možete učiniti tako što ćete povećati unos složenih ugljenih hidrata, koji se nalaze u namirnicama kao što su smeđi hleb, pirinač i semenke.
Ukoliko ste gojazni
Ako je vaš ITM preko 25, dobićete savete kako da izbegnete prekomerno gojenje u trudnoći. Prema smernicama Američkog medicinskog instituta, ako je vaš ITM između 25 i 29,9, ukupno bi trebalo da dobijete od sedam do 11,5 kilograma. Ukoliko je preko 30, ne biste smeli da se ugojite više od pet do devet kilograma. Naravno, vaš lekar neće tražiti da smršate, jer taj proces stvara ketone (hemijska jedinjenja koja nisu dobra za bebu), ali će vam savetovati da se zdravije hranite, te da porcije koje unosite budu umerenije. Takođe, ukoliko je s trudnoćom sve u redu, ginekolog će vam preporučiti i laganu fizičku aktivnost. Jedno špansko istraživanje pokazalo je da napori pri održavanju kilaže u trudnoći, koji, između ostalog, uključuju plivanje ili duge šetnje tri puta nedeljno, smanjuju rizik od prevelike težine beba na rođenju, što smanjuje i rizik od prevremenih porođaja i carskog reza.
Ako ste pre trudnoće vežbali ili radili jogu, možda ćete moći da nastavite, ali se prethodno morate posavetovati sa stručnjacima.
Kliknite dalje za nastavak teksta —>