08.06.2018 Trudnoća

Trudnoća: Simptomi koje ne smete zanemariti!

Jedan od sinonima za trudnoću jeste drugo stanje. Time se želi reći da su u ovom periodu života uobičajene neke promene, koje se u drugim situacijama ne bi smatrale normalnim. Ipak, postoje simptomi koje nipošto ne treba ignorisati…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Simptomi u trudnoći koje ne smete zanemariti

Trudnice često ne shvataju ozbiljno određene simptome, pripisujući ih trudnoći. Jutarnje mučnine, naglašena potreba za određenim namirnicama, kod nekih preterana nervoza, a kod drugih euforija – sve je to uobičajeno za drugo stanje. Međutim, neki signali mogu ukazivati na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, a tada je odlazak ginekologu neophodan kako bi se na vreme rešio problem. Evo nekoliko situacija u kojima buduća mama ne sme odlagati dolazak ginekologu.

Vaginalno krvarenje
Ne sme se nikad ignorisati (!), a u različitim periodima trudnoće može predstavljati različite simptome. Na početku trudnoće može biti znak početka pobačaja, u kasnije znak postojanja sinusa, ali i ozbiljnih komplikacija – pretećeg prevremenog porođaja i prevremenog odlubljivanja posteljice, vrlo ozbiljnog stanja, koje se neretko završava gubitkom ploda (nekad čak i život trudnice biva ugrožen). Dakle, vaginalno krvarenje bilo kad u trudnoći zahteva da se momentalno javljanje lekaru, a u nekim slučajevima neophodna je i hitna hospitalizacija.

PROČITAJTE I… Najčešće tegobe u trudnoći i kako ih ukloniti?

Bolovi u donjem delu trbuha
I bolovi u donjem delu trbuha različito se interpretiraju, u zavisnosti od gestacije trudnoće. Može biti reč o bezazlenim bolovima koji prate rastezanje materice, ali i o početne, prevremene kontrakcije, što onda zahteva i korišćenje lekova i mirovanje. U drugim situacijama bolovi ne moraju biti povezani s trudnoćom (napad slepog creva, bolovi u žučnoj kesi i drugo).

Povišena temperatura
Blago povišena telesna temperatura (oko 37 °C) uobičajena je u trudnoći. Međutim, da bi se isključila eventualna upala (polno prenosiva ili urinarna infekcija), potrebno je uraditi dodatna mikrobiološka ispitivanja. U pitanju može biti i respiratorna infekcija, crevna viroza i drugo, što se takođe leči (bilo simptomatski ili lekovima).




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije