Abeceda zdravih namirnica (plus recepti za bebe i njihove roditelje) 1. deo
*Za decu od šestog meseca [caption id="attachment_127307" align="alignnone" width="2121"] Thinkstock[/caption] Predstavljamo vam listu zdrav...
pročitaj jošSastojci:
2 kg patlidžana
2 glavice crnog luka
1 manja šargarepa
½ korena celera
100 g maslina
50 g kapara
150 ml maslinovog ulja
svež bosiljak, pinjoli
so, biber
Priprema:
1. Celer i šargarepu oprati i iseći na manje kockice, pa blanširati oko 10 minuta u ključaloj vodi. Izvaditi iz vode i ocediti na papirnom ubrusu.
2. Patlidžan raseći po dužini a zatim svaku polutku prepoloviti i iseći na parčad približno iste veličine kao celer.
3. Od ukupne količine ulja odvojiti 3 supene kašike a ostatak zagrejati u tavi. U ugrejano ulje dodati patlidžan, šargarepu i celer, pa na umerenoj temperaturi dinstati oko 30 minuta.
4. Crni luk, prethodno iseckan na kockice, propržiti na 3 kašike ulja dok ne porumeni, uz stalno mešanje. Nakon desetak minuta, luk preručiti u posudu sa patlidžanom.
5. Masline isečene na kolutove i oceđene kapare dodati patlidžanu, smanjiti temperaturu i ostaviti sve da se fino ukrčka dok sva tečnost potpuno ne ispari. Pred kraj začiniti prema ukusu.
6. Kada je tečnost isparila skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
7. Kaponatu preručiti u drugi sud i držati u frižideru.
Savet: Hladna kaponata je odlično predjelo koje se može poslužiti sa nekoliko fileta inćuna. Pred serviranje, kaponatu ukrasiti listovima svežeg bosiljka i šakom pinjola.
Riba je poznata kao jedna od najzdravijih namirnica. Preporučuje se uvoditi je u jelovnik deci već od navršenog 8. meseca života. Tunjevina, sardin...
pročitaj jošKada malo bolje razmislimo, dolazimo do zaključka da je priroda bila veoma darovita prema nama obezbedivši nam obilje različitog voća i povrća. Ove...
pročitaj jošKašica od krompira Nabavka povrća: Za pripremu pirea za bebu najbolji je beli krompir jer je mekši i lakše se gnječi. Naravno, kada nastupi sezo...
pročitaj još