Nega trudnice: celulit

Celulit predstavlja lokalizovani endokrino-metabolički poremećaj mikrocirkulacije koji dovodi do strukturnih promena masnog tkiva, odnosno do povećanja zapremine masnih ćelija u dubljim slojevima kože. Manifestuje se specifičnim izgledom kože koji podseća na “pomorandžinu koru”. Primetan je kod 80-90% žena (nevezano za trudnoću) i iako se javlja na delovima tela koji “obiluju” masnim tkivom (butine, zadnjica, noge, predeo oko kolena, nadlaktice), ne dovodi se u vezu sa gojaznošću.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, može doći do “napredovanja” celulita, te on postaje izraženiji nego što je bio pre trudnoće. Ohrabrujuće je to što će se nakon porođaja celulit “vratiti” u svoje pređašnje stanje. Na tržištu postoje različiti anticelulit kozmetički proizvodi (najčešće sadrže kofein, L-karnitin, ekstrakt lista bršljana, centele ili alge) čija primena može biti efikasna ukoliko se primenjuju uz odgovarajuću anticelulit masažu i limfnu drenažu. Takođe, dostupni su i različiti uređaji i anticelulit tretmani (domen estetske medicine i dermatologije) koji se uspešno bore sa ovim estetskim problemom.

Međutim, “borbu” sa celulitom uz anticelulit kozmetičke proizvode ili tretmane treba ostaviti za period nakon trudnoće i dojenja. Ono na šta trudnice tokom trudnoće treba da obrate pažnju, kao deo prevencije i borbe protiv celulita, jeste fizička aktivnost (ukoliko trudnoća nije rizična) i pravilna ishrana koja podrazumeva smanjen unos masti i povećan unos voća, povrća i tečnosti.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije